natuurgebied

Zwaakse Weel

nieuws

Kerkuiltjes geboren bij Natuurmonumenten in Zeeland

Het kerkuilen koppel dat zich begin dit jaar vestigde in een nestkast boven het infopunt van Natuurmonumenten in Kwadendamme, heeft haar eerste jongen gekregen. Afgelopen woensdag kroop het eerst jong uit het ei, gisteren volgde het tweede. Via een webcam zijn de uilen live te volgen op een beeldscherm in het infopunt.

Het is voor het eerst sinds vier jaar dat er weer broedsucces is van kerkuilen. Afgelopen jaren wisten kerkuilen de nestkast niet te vinden. Wel broedde er een koppel holenduiven en werd de kast korte tijd bewoond door een torenvalk. Kerkuilen inspecteerden de nestkast wel een aantal keer, maar tot broeden kwam het afgelopen vier jaar niet. Het broedsucces hangt waarschijnlijk nauw samen met de muizenstand. Boswachter Paul Begijn: “Kerkuilen jagen hoofdzakelijk op veldmuizen, spitsmuizen en woelmuizen in het open veld. De kruidenrijke velden in natuurgebied de Zwaakse Weel vormen een prima leefgebied voor verschillende muizensoorten. Door het gras kort en open te houden kunnen roofvogels als de kerkuil en bruine kiekendief bovendien beter bij hun prooi.”

Broedsucces

In een goed veldmuizenjaar kunnen kerkuilen in de periode van maart tot oktober wel drie keer tot broeden komen waarbij gemiddeld 4 tot 7 eieren gelegd worden. In de nestkast van Natuurmonumenten zijn 6 eieren geteld. Of daar uiteindelijk ook 6 kuikens van worden groot gebracht is maar zeer de vraag. Paul Begijn: “Kerkuilen zijn erg gevoelig voor verstoring. Enige vorm van verstoring kan er toe leiden dat de vogels de kast verlaten en de eieren vernietigen. Daarom laten we de nestkast deze tijd van het jaar ook met rust. Maar dankzij de webcam hebben bezoekers een mooie kans om de kerkuilen met hun jongen toch prima te zien zonder ze te storen.” Naar verwachting vertonen de jonge uiltjes na acht weken hun eerst vliegkunsten. Toch kan het nog zeker drie a vier maanden voor ze definitief uitvliegen.

Nachtdieren

Kerkuilen zijn voornamelijk in de nacht actief. Overdag leiden ze een teruggetrokken bestaan en zie je ze nauwelijks. Wanneer ze jongen hebben begint de jacht op veldmuizen meestal vroeger en maak je ook kans om ze al rond schemer rond het erf te zien vliegen. Er is een gerede kans dat de kerkuilen ook volgend jaar terugkeren. “Kerkuilen zijn redelijks honkvast en plaatsgetrouw. Daarnaast blijven ze elkaar ook vaak het hele leven trouw.”

De kerkuilen zijn te volgen via een beeldscherm in het infopunt van Natuurmonumenten, dat dagelijks geopend is van 09.00 tot 17.00 uur. Adres: Zwaaksedijk 5 in Kwadendamme

 

word nu lid