natuurgebied

Midden-Delfland

nieuws

Midden-Delfland aangewezen als eerste Bijzonder Provinciaal Landschap

Fotograaf: Rene Koster

Midden-Delfland is het eerste gebied in Nederland dat is aangewezen als Bijzonder Provinciaal Landschap. “De benoeming van Midden-Delfland tot Bijzonder Provinciaal Landschap is een mooie erkenning voor al die organisaties die hard werken om dit waardevolle landschap voor altijd te beschermen”, stelt Anneklaar Wijnants, provinciaal ambassadeur bij Natuurmonumenten.

Zorg dragen voor natuur, landschap en cultuur

Natuurmonumenten zet zich al jarenlang in voor meer natuur en recreatiemogelijkheden tussen Rotterdam en dit unieke gebied. Midden-Delfland is de groene long voor twee miljoen Randstedelingen. Ingeklemd tussen de steden Rotterdam, Delft en Den Haag is dit een kwetsbaar oer-Hollands (polder)landschap met natuurgebieden, cultuurhistorie en vele recreatiemogelijkheden. Wijnants vervolgt: “Midden-Delfland is van levensbelang voor de hele metropoolregio. Dat het ligt ingeklemd tussen de steden biedt juist ook vele kansen. Natuurmonumenten wil samen met andere gebiedsorganisaties zorg dragen voor dit prachtige gebied waar natuur, landschap en cultuur samenkomen.”

Noordrand van Rotterdam, Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland, EuropaFotograaf: Marten van Dijl

Grote zorgen over teloorgang Nederland landschap

Fotograaf: Rene KosterBron: NatuurmonumentenDe achterban van Natuurmonumenten maakt zich namelijk grote zorgen over de teloorgang van het typisch Nederlandse landschap. Met het ‘Aanvalsplan voor het Nederlands Landschap’ roept Natuurmonumenten de overheid op om de regie te nemen en verloedering van ons Nederlandse landschap tegen te gaan.

“Dat Midden-Delfland de status van Bijzonder Provinciaal Landschap heeft verkregen, is een mooie eerste stap in de goede richting, maar de echte invulling moet nu gaan komen. Bij het aanwijzen van Midden-Delfland tot Bijzonder Provinciaal Landschap hoort wat Natuurmonumenten betreft grote terughoudendheid als het gaat om de ontwikkeling en uitbreiding van vliegveld, wegen en bedrijventerreinen. Als er ontwikkelingen noodzakelijk zijn, dan doen we dit ‘natuur-inclusief’. Dus naast investeren in economie en bereikbaarheid, minstens evenredig veel in leefbaarheid, inpassing, natuur en landschap. De aanleg van de A4 is een voorbeeld van hoe dat kan.”

Midden-Delfland als Bijzonder Provinciaal Landschap

Donderdag 16 november was het zover. Burgemeesters Marja van Bijsterveld (Delft) en Arnoud Rodenburg (Midden-Delfland) onthulden samen met gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland Han Weber de blauwgekleurde vlag die het gebied de status van Bijzonder Provinciaal Landschap geeft. De viering vond plaats bij Hoeve Ackerdijk in Schipluiden.

Veel steun voor totaalplan Midden-Delfland

Begin 2017 heeft gemeente Midden-Delfland samen met andere gemeenten en gebiedsorganisaties een totaalplan voor het Midden-Delflandgebied als Bijzonder Provinciaal Landschap uitgewerkt en aangeboden aan Provincie Zuid-Holland. Op het plan, getiteld ‘Omgangsvormen met een landschap van stand’, kwamen steunbetuigingen vanuit alle omliggende gemeenten, inclusief Rotterdam en Den Haag, en betrokken organisaties zoals de Midden-Delfland Vereniging en Natuurmonumenten. 

word nu lid