natuurgebied

Oisterwijkse Bossen en Vennen

nieuws

Oisterwijkse vennen krijgen meer ruimte

Fotograaf: Jeroen van Rooij

Het bijzondere leven in en rondom de centraal gelegen vennen in de Oisterwijkse bossen krijgt weer de ruimte. Natuurmonumenten start begin september met het herstel van de oevers van het Van Esschenven, Witven en Voorste Goorven.

Door bomen en andere begroeiing op de oevers te verwijderen en de oevers glooiender te maken, krijgen zeldzame planten de kans om te groeien en gaat de waterkwaliteit van de vennen omhoog.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over de werkzaamheden, ga dan mee met een gratis excursie op 4 september. We vertrekken om 10.00 uur vanaf het bezoekerscentrum aan de Van Tienhovenlaan. Aanmelden is niet nodig.

Wie nu een wandeling maakt langs deze vennen, ziet voornamelijk oevers waarbij het bos tot aan de rand van het ven staat. Voor de kwaliteit van het leven in en rondom de vennen is dat niet goed. “Karakteristieke oeverplanten zoals de zonnedauw en moerashertshooi hebben zonlicht en open oevers nodig om te kunnen groeien,” aldus Inge van Dongen, boswachter van Natuurmonumenten. Doordat bomen zo dicht bij de oevers staan, wordt de begroeiing verdreven die zo kenmerkend is voor de vennen.

ZonnedauwFotograaf: Ferry Siemensma

Zonnende hagedissen

De bomen zorgen er ook voor dat de waterkwaliteit achteruit gaat. “De vennen van Oisterwijk zijn van oorsprong voedselarm, maar bladeren die vanaf de bomen in het water vallen, verteren en maken het water voedselrijk,” legt boswachter Inge uit. “Rietplanten groeien daardoor sneller en zorgen ervoor dat de vennen versneld dichtgroeien. Om de oevers van de centrale vennen te herstellen, gaan we de oevers op diverse plekken vrij maken”. Natuurmonumenten verwijdert bomen en andere begroeiing en plagt de toplaag van de bodem zodat er kleine zandstrandjes ontstaan. “Levendbarende hagedissen zijn er gek op. Zij gebruiken de warmte van het zand om op te warmen.”

Opwarmen na een koude nacht.Fotograaf: Bert Hummel

Kraamkamers voor kikkers

We maken ook de steile oevers glooiender, zodat de overgang tussen nat en droog meer geleidelijk verloopt. “Hiermee verhoog je de biodiversiteit, want twee soorten natuur lopen zo meer in elkaar over. Door een glooiende oever kunnen planten zich ook beter hechten aan de oevers en het water is een ideale kraamkamer voor bijvoorbeeld kikkervisjes, omdat het water daar makkelijker opwarmt.” Natuurmonumenten grijpt de werkzaamheden verder aan om de paden voor de wandelaars te verbeteren.

We proberen overlast te beperken

De werkzaamheden starten in september en duren een aantal weken. In die periode kunnen wandelpaden rondom deze vennen afgesloten zijn. Dit geeft Natuurmonumenten ter plekke aan. Verder kunnen paden slechter toegankelijk zijn. “We proberen de overlast natuurlijk te beperken en na afloop knappen we alle paden weer op. Het is lastig te voorspellen hoe lang de werkzaamheden gaan duren, want dit hangt af van de weersomstandigheden,” aldus boswachter Inge.

Ga mee op pad!

Natuurmonumenten vertelt je graag meer over het herstel van de oevers. Belangstellenden kunnen gratis mee met de excursie op zondag 4 september. De wandeling start om 10:00 uur vanaf Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Groot Speijck (Van Tienhovenlaan 4, Oisterwijk). Goede wandelschoenen zijn een aanrader. Aanmelden is niet nodig.

word nu lid