natuurgebied

IJsseluiterwaarden

nieuws

Ontdek de (weide)vogels van de Velperwaarden

Maak een fietstocht in Nationaal Park Veluwezoom en combineer je bezoek aan de Veluwse bossen met een rit door de vogelrijke uiterwaarden langs de IJssel.

Natuurmonumenten beheert drie natuurgebieden in de uiterwaarden langs de IJssel. Hou je van vogels, ga er dan eens heen. In de Velperwaarden zijn twee mooie uitzichtplekken te vinden; de ene kijkt uit over de uiterwaarden en de ander biedt uitzicht over het Velperplasje. Parkeer je fiets bij het hek in de bocht van de Latumse Veerweg en wandel een stukje de Broekdijk op richting de plas. Vanaf die dijk kun je allerlei – soms bijzondere – vogelsoorten spotten.

Fotograaf: Dick KleesBron: NatuurmonumentenZie de kieviten baltsen en hoor het brutale geluid van de scholekster. Op deze plek maak je een redelijke kans dat je de grutto en de tureluur tegenkomt en misschien zie wel de ooievaars statig boven de uiterwaarden cirkelen. Een enkele keer strijkt er een bijzondere soort neer, zoals in mei 2015, toen een poelsnip de aandacht trok van fervente vogelaars.

Hoe kom je er?

Neem je verrekijker mee en fiets de route Velperwaarden-Veluwezoom (23 km). Parkeer je fiets vlak voor punt 5 tegen het hek op de dijk en wandel een stukje in zuidwestelijke richting over de dijk. Van daaraf heb je een mooi uitzicht over de plas en de omliggende uiterwaard.

Vergeet je verrekijker niet!Fotograaf: Martin van LokvenBron: Natuurmonumenten

Fotograaf: Teun VeldmanRed de weidevogels

  • Aan grotere leefgebieden
  • Aan weides met veel insecten
  • Aan betere kansen voor kuikens

Help mee

word nu lid