natuurgebied

Vreugderijkerwaard

nieuws

Opening historisch pad Vreugderijkerwaard

Fotograaf: Henk Tuinman

Op donderdag 30 november is het Zalkerveerpad in de Vreugderijkerwaard feestelijk geopend door de heer Pier Karebeld van Spoolderbelangen en vrijwilliger Johan Kracht. Zij hebben zich ingezet om dit historische pad toegankelijk te houden voor publiek. Aan het einde van het pad kun je op een bankje genieten van het Nederlandse rivierenlandschap.

Pontveer Zalk-Vreugderijk

Het kerkepad is een oude veerdam, die eindigde aan de oever van de IJssel. Tot 1930 vertrok het pontveer dat de buurtschappen Veecaten en Vreugderijkerwaard met het dorp Zalk verbond. Aan de overkant staat nog steeds het ‘Olde Verhuus’.

Fotograaf: Henk Tuinman

Van pont naar IJsselbrug

In de strijd tegen de Kozakken (1813) laten de Fransen de pont en twee schuiten zinken. Het veer komt in 1840 in particuliere handen en blijft met vallen en opstaan jarenlang in de vaart. In 1930 is de Katerveerbrug over de IJssel klaar en wordt het veer opgeheven. Een lijkwagen naar Zalk is het laatste voertuig dat wordt overgezet.

Zelf naar het Zalkeveerpad

​Een bezoek aan het Zalkeveerpad is zeker aan te raden. Maak een fietstocht over de Vreugderijkerweg en stop bij het klaphek of parkeer de auto op de P-plaats aan de Zalkeveerweg en loop de dijk op. Ga op het fietspad (Vreugderijkerweg) rechtsaf. Aan je linkerhand zie je het klaphek richting het Zalkeveerpad. Neem aan het einde van het pad plaats op het bankje en geniet hier van het weidse landschap en de rust langs de IJssel. Veel plezier!

Fotograaf: Henk Tuinman

word nu lid