Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

nieuws

Ruim 200 vleermuizen in Coenekoop Kolonie

Op 21 juni heeft de telling van de Coenekoop Kolonie plaatsgevonden. In totaal zijn er 209 meervleermuizen geteld. Iets minder dan vorig jaar, deze lichte afname kan aan het koude voorjaar liggen.

Lichte afname van vleermuizen

Vorig jaar zijn er 286 vleermuizen geteld. Boswachter John Pietersen: “Wellicht heeft dit te maken met het koude voorjaar, waardoor eigenlijk de hele natuur laat op gang is gekomen. Vorig jaar zijn ook jonge vleermuizen gezien. Die bleven nu misschien nog binnen.”

Coenecoop Kolonie: natuur tussen muren

De Coenecoop Kolonie is geen groen natuurgebied. Het is zelfs een deel van een bedrijventerrein in Waddinxveen. Natuurmonumenten heeft dit gebouw in 2008 aangekocht en creëert er voor de vleermuizen optimale omstandigheden. Vleermuizen hebben in de zomer namelijk een veilige, beschutte plaats nodig, waar ze hun jongen kunnen grootbrengen. Dit kan nu tussen de muren van het pand.

Tellen is nachtwerk

Tellen tussen de muren is geen optie. Daarom zijn de Zoogdiervereniging en Natuurmonumenten bij het tellen afhankelijk van de uitvliegers. Het pand heeft zes uitvlieggaten. Vleermuizen lijken een duidelijke voorkeur te hebben, maar het ligt altijd aan de omstandigheden van de avond welk gat ze kiezen. Goed opletten voor de tellers. Deze avond kiezen de vleermuizen bijna unaniem voor de noordkant. Slechts één vleermuis waagde zich aan de zuidkant.

Beleef het zelf!

Let eens op het spectaculaire vliegwerk van een vleermuis. Zijn er voldoende insecten als vliegjes en muggen? Grote kans dat er vleermuizen zitten. ’s Avonds tegen de schemer verlaten ze hun schuilplaats en gaan op jacht. Wanneer je stil bent en naar boven kijkt, kun je er eentje zien.

word nu lid