natuurgebied

Grote Veld

nieuws

Vleermuiskelder Grote Veld voor het eerst bewoond

Fotograaf: Wilber Thus

Groot was het enthousiasme van vrijwilligers Hanneke de Haan - Burgers, Wilber Thus en Gerhard Glas, toen zij de vleermuiskelder nabij de schaapskooi Grote Veld onlangs controleerden op bewoning. Voor het eerst sinds de aanleg van de kelder vonden ze er een aantal overwinterende vleermuizen.

Hele klus

Hanneke: “Het was een hele klus om de hele kelder te inspecteren omdat er ontzettend veel wegkruipmogelijkheden zijn. De kelder is mooi vochtig en functioneert dus, mede ook door het werk dat de vrijwilligers van onze groep in de kelder hebben verricht! Spannend wat we volgende winter aantreffen!”

Grootoorvleermuizen

De vrijwilligers vonden in ieder geval twee grootoorvleermuizen. Een derde vleermuis zat te ver weggekropen om de soort te kunnen bepalen. In de directe omgeving van de schaapskooi komen meeerdere soorten vleermuizen voor. Dit is de eerste winter dat de kelder in gebruik is genomen door deze zoogdiertjes, sinds de aanleg twee jaar geleden. Het is een oude bunker die vrijkwam bij de afbraak van vliegbasis Twente. Om de kwetsbare dieren hun rust te geven is de vleermuiskelder niet opengesteld voor publiek. 

Wandelen

Wil je wel eens wandelen in deze mooie omgeving?  Bij de schaapskooi start de geelgemarkeerde Heidewandeling (5 km). Liefhebbers van een lange wandeling kunnen hun hart ophalen met de wandelroute Velhorst (19 km), die ook het Grote Veld aandoet. 

 

word nu lid