Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

nieuws

Vogels voeren in de winter

Het wordt al kouder buiten. Veel vogels zijn naar een bestemming vertrokken met aangename temperaturen, maar niet alle vogels zijn weg. Wat er nog wel is, kan wel een beetje voedselhulp gebruiken.

Prachtige voedertafel

Zoals elk jaar is voor de ramen van het bezoekerscentrum in het Dwingelderveld een prachtige voedertafel ingericht. Een kwartiertje kijken levert al een leuk lijstje vogelsoorten op: ringmus, kool-, pimpel en zwarte mees, matkop, gaai, grote bonte specht, roodborst, winterkoning en merel. De Gelderse roos zit vol koperwieken en kramsvogels.

Vogels voederen verstandig?

Vogels voederen mag, zelfs het hele jaar door. De natuur raakt er niet van ontwricht, maar wordt er juist sterker van. Let wel: met het juiste voer op de juiste plek. Oudervogels geven hun jongen altijd het juiste eiwitmenu, als het tenminste te vinden is. Maar juist dat wordt steeds meer een probleem, zeker voor de inheemse soorten - tuinvogels. Insectenlarven vinden de ouders vooral op volwassen bomen, in het bijzonder eiken.

schraal voorziene voorraadkast

Het aantal jongen, en de gezondheid ervan, is kleiner onder nestkastbroeders dan onder populaties die in het vrije veld leven. De tuin is dus een schraal voorziene voorraadkast. Maar als tuineigenaren bijvoeren, met een zadenmix bijvoorbeeld, weten de oudervogels er prima gebruik van te maken. Met zonnebloempitten en pindakernen vullen ze heel efficiënt hun eigen maag: alle rupsjesen wormen zijn dan voor de jongen.

Insectenexplosie

De afgelopen twintig jaar blijkt het voorjaar vrijwel steeds koeler en natter te zijn dan we eeuwenlang gewend waren. Veel vogels "plannen" het leggen van hun eieren op het lengen van de dagen, maar de insecteneieren komen pas uit als het echt warmer wordt. Er zit dus een breuk in de "langer licht-warmer-insectenexplosie". Ook dat is een reden om bij te voeren. Maar waarom zou je een reden zoeken om bij te voeren? Het is toch gewoon leuk?

Kom langs

Bent u in de buurt van Ruinen, kom gerust even binnen om, onder het genot van een kop koffie, de activiteiten rond de voedertafel gade te slaan. In de winkel van het bezoekerscentrum vind u tal van producten en informatie om vogels in uw eigen omgeving te helpen.

word nu lid