natuurgebied

Leuvenumse bossen

nieuws

Welkom in ons magische paddenstoelenparadijs op de Veluwe

Fotograaf: Marcel KwantBron: Natuurmonumenten

Russula's, boleten, melkzwammen, mycena's… alleen al de namen hebben iets magisch. Paddenstoelen. Ineens poppen ze overal op langs de wandelpaden in het Leuvenumse bos, als cadeautjes van de herfst.

Door de knieën

Het Leuvenumse bos is een waar paddestoelenparadijs. Liefhebbers komen jaarlijks van heinde en verre en gaan ervoor door de knieën. Gewoon langs het wandelpad ontdek je al gauw tientallen soorten. “Niet alleen de bekendere soorten als vliegenzwam en elfenbankje, maar ook wat minder alledaagse met prachtige namen als kluifjeszwam, gewoon denneveertje en gestreept nestzwammetje,” vertelt boswachter Mirte Kruit van Natuurmonumenten, met de blaadjes nog in haar haar van het knielen op de bosbodem.

Opruimers

Waarom zijn er eigenlijk zoveel paddenstoelen in de herfst? Boswachter Mirte legt het uit: "De paddenstoelen die we boven de grond zien, zijn de vruchten van de schimmels die onder de grond zitten. Schimmels houden van vocht en in de herfst is de bodem nog warm van de zomer: ideale omstandigheden om te groeien. En ideaal om zichzelf nuttig te maken, want bodemschimmels zijn de opruimers van de natuur. Ze verteren dood hout en blad." En laten er nu net veel bladeren in de herfst vallen...

Fotograaf: Marcel KwantBron: Natuurmonumenten

 

WELKOM IN HET LEUVENUMSE BOS

Fotograaf: Janko van BeekBron: NatuurmonumentenKom lekker wandelen in de herfstvakantie of op ieder ander moment in de herfst.
Door het Leuvenumse bos lopen diverse gemarkeerde wandelroutes, een toelichting vind je op de informatieborden bij iedere parkeerplaats. Hier op de website alvast een selectie.

Naar de wandelroutes Leuvenumse bos 

 

word nu lid