Wandelen

Wandelroute Heerenduinen | Nationaal Park Zuid-Kennemerland

  • Honden niet toegestaan
Wandelen

Wandelroute Heerenduinen | Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandel over hoge duintoppen met fantastisch uitzicht en door bossen met eeuwenoude eiken.

Geniet tijdens deze wandeling van het duinlandschap in Heerenduinen. Dit landgoed ligt in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, vlak bij IJmuiden. Onderweg zie je misschien wel een ree of een vos. Of ontmoet je een van de grote grazers; een konikpaard of een Schotse hooglander.

  • De wandelroute is gemarkeerd met groene pijltjes.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Ingang Heerenduinen
  • Heerenduinweg, 1971 JE IJmuiden (NH)
  • Bij de ingang van landgoed Heerenduinen is een parkeerplaats. Vanuit het Zuiden A9 afslag IJmuiden. Direct weer afslag IJmuiden (van A22). Einde afrit links richting IJmuiden. Weg vervolgen langs het Noordzeekanaal (Parkweg). Bij verkeerslichten links richting Driehuis (Minister van Houtenlaan). Einde rechts richting IJmuiden (Zeeweg), gaat over in Heerenduinweg. Na het zwembad aan je Vanuit het Noorden A9. A22 richting IJmuiden/ Haarlem-Noord. Na de tunnel direct weer afslag IJmuiden. Bovenaan afrit rechts richting IJmuiden. Einde linksaf richting IJmuiden. Weg vervolgen langs het Noordzeekanaal (Parkweg). Bij verkeerslichten links richting Driehuis (Minister van Houtenlaan). Einde rechts richting IJmuiden (Zeeweg), gaat over in Heerenduinweg. Na het zwembad aan je linkerhand sla je na 200 meter linksaf (ingang Heerenduinen). Even verder ligt de parkeerplaats aan je linkerhand.

De route

 Startpunt

1Omgevallen beuk

Volg vanaf de parkeerplaats eerst het fietspad. Aan de linkerkant zie je een hele grote beuk liggen. Tijdens een storm is hij met wortel en al uit de grond getrokken. Circa 30 meter na de omgevallen beuk ga je links een klein bospad in (volg het groene pijltje).

2Eikenbos

Bijzonder aan Heerenduinen zijn de zeldzame duineikenbossen. De stammen en de takken van deze eeuwenoude eiken zijn prachtig en mysterieus door hun grillige vormen. Kleine, smalle paadjes voeren je door dit spannende bos.

3Spelen en picknicken

Ga hier naar rechts voor het speelveld / picknickplek (ongeveer 100 meter). Een heerlijk veldje om te picknicken en uit te rusten. Laat de kinderen op ontdekkingsreis gaan en lekker rennen en spelen. Kijk ook even bij de omgevallen boom. Bij de wortels zie je veel kleine gaatjes. Ze zijn gemaakt door kevers en andere insecten die dol zijn op dood hout.

4Sparrenberg

Op dit zanderige stukje zie je veel kleine bloemen en kruiden. Daar komen allerlei insecten op af, zoals het bont zandoogje. Deze vlinder voelt zich goed thuis op zonnige, open plekjes in het bos.Ook voor zandhagedissen is dit een ideale plek. Ze liggen graag te zonnen op een beschut plekje. In het voorjaar kleuren de mannetjes felgroen. Zo imponeren ze hun concurrenten en maken ze indruk op de vrouwtjes. Na de paring legt ze haar eieren in een holletje in het zand. Door de warmte van de zon rijpen de eieren. Na ongeveer 60 dagen komen de jonge hagedisjes tevoorschijn.

5In de lucht en op de grond

Vooral in het voorjaar hoor je hier heel veel vogels. Met een beetje geluk hoor je de nachtegaal. Zijn melodieuze zang is onovertroffen en maakt hem wereldberoemd.Kijk ook eens naar de grond! Zoek op het pad naar pootafdrukken van reeën en vossen. Maar de dieren van het bos laten nog meer sporen achter. Keutels, haren, vraatsporen…

6Wijngaardslakken

In Heerenduinen kom je regelmatig grote witte slakken en slakkenhuizen tegen. Dat zijn wijngaardslakken. Ze zijn in Nederland heel zeldzaam en daarom beschermd. In de winter verstoppen ze zich onder de grond. Zodra de kou uit de lucht is komen ze weer tevoorschijn.

7Uitkijkpunt

Na een klein klimmetje staat er boven een bankje om uit te rusten. Geniet van het weidse uitzicht over het duinlandschap. Aan de rechterkant zie je IJmuiden. Bij helder weer zie je links in de verte Zandvoort liggen.

8Bunkers

In de duinen vind je nog veel sporen uit  de Tweede Wereldoorlog. De bunkers waren onderdeel van de Duitse verdedigingslinie ‘Atlantikwall’ en beschermden de strategische punten bij IJmuiden en het Noordzeekanaal.Tegenwoordig maken vleermuizen dankbaar gebruik van de bunkers. Watervleermuizen vinden er een goede overwinteringsplek. Door de constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid in de bunkers blijven deze zoogdiertjes in leven.

9Finish

Bijna terug op de parkeerplaats. We hopen dat je een fijne wandeling hebt gehad en zijn benieuwd wat je er van vond! Je kunt een reactie achterlaten op onze website.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.