Ga direct naar inhoud

Projectbeschrijving - Natuurherstel Tiengemeten

Voor zo’n groot project is samenwerking met verschillende partijen noodzakelijk. Deltanatuur, provincie Zuid-Holland, gemeente Korendijk, Rijkswaterstaat, Dienst Landelijk gebied en Vereniging Natuurmonumenten zijn partners in dit unieke natuurontwikkelingsproject. Belangrijk subsidiefonds is LIFE van de Europese Unie geweest. Vanaf begin 1997 is het eiland in bezit van Natuurmonumenten. Vanaf 2007 beheert de vereniging het eiland.

Tiengemeten

Zoetwater getijdenatuur

Natuurmonumenten beoogt drie doelen op het eiland. Het eerste doel is de ontwikkeling van zoetwater getijdenatuur. Getijdennatuur is zeldzaam in Europa, dus het is belangrijk om deze soort op Tiengemeten te beschermen en onderhouden.

Behoud cultuurhistorie

Als tweede is behoud van de cultuurhistorie van het eiland belangrijk. Dit uit zich voornamelijk in het herstel van de Oude Polder, één van de eerst ontstane delen van het eiland. Al rond 1760 stond hier de eerste boerderij. In dit deel komen de begreppelde percelen, met gewassen die vroeger veel geteeld werden, terug. Hier leeft het oude Tiengemeten.

Recreatie op het natuureiland

Het derde doel van Natuurmonumenten is de ontwikkeling van natuurrecreactie. Tiengemeten is het laatste echte eiland van Zuidwest-Nederland. In deze steeds drukkere tijd is de rust en weidse natuur op Tiengemeten een heerlijke plek om een dag ontspannen door te brengen. Of je nu wilt struinen door de wildernis of de authentieke sfeer van het eiland wilt proeven. Lees hier meer over wat er te doen is op Tiengemeten.