Ga direct naar inhoud
Nieuws

De vrijwilligers van Natuurmonumenten

12 mei 2024 | Ledencommissie Zuid-Holland

In onze serie interviews met vrijwilligers bij Natuurmonumenten spraken we deze keer met Arie Cees de Jong. Hij is schipper en excursieleider in de Nieuwkoopse Plassen, een schitterend gebied midden in de Randstad waar van alles in en rond het water te beleven is.

excursie Nieuwkoop

Hoe ziet jouw dag als vrijwilliger eruit?
Op de dag dat ik ben ingeroosterd als excursieleider/schipper begint de voorbereiding vaak al thuis. Ik hou het weer in de gaten (bij onweer en storm wordt er niet gevaren) en ik draai de deelnemerslijst uit. Een uur voor de afvaart ben ik samen met een collega schipper aanwezig om de laatste voorbereidingen te treffen en ontvangen we onze gasten. Een tocht duurt meestal zo’n twee uur en in die tijd varen wij een route door ons gebied. Er is een grote diversiteit aan tochten, zo varen wij met individuele gasten, soms met groepen of scholen en natuurlijk thematische tochten als OERRR (noot: het kinderprogramma van Natuurmonumenten), een purperreiger- of vleermuizentocht. Ik zie het altijd weer als een uitdaging in te spelen op vragen van onze gasten en aan te sluiten bij hun belevingswereld en kennis. Aan boord vertellen wij verhalen over het ontstaan van het landschap, over planten en dieren en over de rol van Natuurmonumenten. Onderweg gaan we soms aan land om het zompige rietland te ervaren of bezoeken we een recreatie eiland. Bij terugkomst wordt de boot opgeruimd, aan de laadstroom gelegd en wordt de administratie afgewikkeld en…..kijken we terug op “weer een mooie tocht”!

Herfstvaartocht op de Nieuwkoopse Plassen

Waarom wilde je vrijwilligerswerk bij Natuurmonumenten doen en wat vind je het leukste aan je werk? 
Mijn opleiding en mijn werk binnen een gemeente heeft altijd in het teken gestaan van natuur, groen en duurzaamheid. Al meer dan vijftig jaar geleden werd ik lid van Natuurmonumenten vanwege een werkstuk over het Zwanenwater. Toen mijn pensioen naderde was het voor mij niet vreemd iets te zoeken bij Natuurmonumenten in de buurt. Het is mooi om een nieuw netwerk te hebben opgebouwd van mensen met een passie voor natuur. Vrijwilligers die allemaal hun specifieke ervaring, kennis en kwaliteiten meebrengen. Ik heb de afgelopen vier jaar die ik nu actief ben als vrijwilliger enorm veel geleerd.

Nieuwkoopse Plassen

Wat zou je anderen over de Nieuwkoopse Plassen willen vertellen en wat is er deze tijd van het jaar bijzonder?
Het is mooi om het verhaal te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van het landschap, de relatie te leggen met de natuur en met de uitdagingen van vandaag en morgen. Ik ga graag het gesprek aan over de vraagstukken van deze tijd zoals de waterkwaliteit, stikstofdepositie en het effect hiervan op de biodiversiteit en natuurontwikkeling. En natuurlijk vertel ik graag over de ontwikkeling van nieuwe natuur waar Natuurmonumenten zich voor inspant zoals de Meije graslanden. De lente op en rond de Nieuwkoopse Plassen is een prachtige tijd. Hoe bijzonder is het als je op een dag met gasten aan boord ca. 60 soorten vogels kunt tellen, een visarend een vis “uit het water ziet plukken” en een purperreiger spot die komt aanvliegen met nestmateriaal!

Purperreiger op nest bij de Nieuwkoopse plassen. Foto genomen tijdens excursie 16-6 jl naar de Purperreigers. Willen jullie de foto ook even laten zien aan de excursieleider Ad uit Woerden?

Wat heb je in je vrijwilligerswerk meegemaakt of geleerd en zul je nooit meer vergeten?
Ik heb een keer een tocht gemaakt met een groep senioren van een instelling met onder hen mensen met dementie. Gedurende de vaartocht nam de interesse vrij snel af en zijn we spontaan overgegaan tot het zingen van zeemansliedjes. Van “De Zuiderzeeballade” tot “Het kleine café aan de haven”, alles werd uit volle borst meegezongen. Het is mooi om te zien dat het niet altijd en alleen maar gaat om een inhoudelijk verhaal maar dat varen met Natuurmonumenten soms ook gewoon een heerlijk uitje kan zijn! Een ander moment waar ik aan denk is dat van een Moeraskunde tocht met leerlingen van het voortgezet onderwijs. De leerlingen, voorovergebogen zittend in een hoodie en geconcentreerd op hun mobiele telefoon kijkend, hebben wij zover gekregen dat zij met behulp van hun telefoon in het grasland plantjes en sprinkhanen gingen determineren.

Rietveld Nieuwkoopse Plassen

Wat brengt het jou om actief te zijn in de natuur? 
Waar geniet je van en waarom vind je natuur belangrijk? Ik vind natuur belangrijk omdat het een essentieel deel is van onze leefomgeving, belangrijk is voor onze gezondheid, voedselvoorziening en schoon drinkwater. Natuurmonumenten werkt aan behoud, verbetering en uitbreiding van natuur. Het is fijn dat ik iets mag en kan bijdragen aan de bewustwording en kennis van de natuur.

Natuurmonumenten organiseert regelmatig vaartochten voor bezoekers aan het gebied (zie Agenda - Activiteiten en excursies in de natuur | Natuurmonumenten) en Arie Cees is één van de mensen die deze met veel enthousiasme begeleidt.

 

 

Arie Cees de Jong

Arie Cees de Jong

Ledencommissie Zuid-Holland