Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jaarvergadering ledencommissie in Midden Delfland

13 mei 2024 | Ledencommissie Zuid-Holland

Op zaterdag 4 mei was de jaarvergadering van onze Zuid-Hollandse Ledencommissie met dit jaar als thema natuurinclusieve landbouw. De jaarvergadering is een formeel moment (dit jaar ook online aangeboden), waarin ons jaarverslag en jaarplan worden vastgesteld, maar we proberen ook altijd om interessante sprekers en excursies te organiseren. En met succes, want al enkele uren nadat de mail met de uitnodiging was verzonden waren de honderd plaatsen vrijwel uitverkocht!

jaarvergadering

Bij de bespreking van het jaarverslag en het jaarplan is onder andere stil gestaan bij verschillende webinars die de vrijwilligers van de ledencommissie organiseren en bij de activiteiten die wij doen om Natuurmonumenten diverser en inclusiever te maken. Ook is Laura van Westen benoemd tot nieuw lid van de ledencommissie.

Bob Hartog

Vervolgens spraken Bob Hartog en Rachelle Eerhart namens "Rotterdam de boer op!". Dit is een brede beweging van boeren, natuurbeschermers (waaronder Natuurmonumenten), overheden, bedrijven en andere organisaties in het landbouw- en voedselsysteem. Doel is om, met steun van de Nationale Postcodeloterij, natuurinclusieve landbouw in het Rotterdamse ommeland te stimuleren en faciliteren. 

Bob Hartog hield een boeiende presentatie over de geschiedenis van de gebiedsontwikkeling rond Rotterdam, waarbij stadsuitbreiding, landbouw, natuur en recreatie al decennia gecombineerd moeten worden. Natuurmonumenten heeft zich daarbij o.a. ingezet voor natuurcompensatie van de verlengde A4 en een vergoeding voor veehouders die hun bedrijf willen verduurzamen. "Rotterdam de boer!" op streeft naar een nieuw voedselsysteem waarin de kringloop wordt gesloten in een aantrekkelijk landschap, in plaats van het traditionele systeem waarin vlees en zuivel wordt geëxporteerd en mest achterblijft.

Rachelle

Rachelle Eerhart heeft als missie om mensen bewust te maken van de gevolgen van hun consumptiegedrag. Op enthousiaste wijze sprak zij over hoe je je liefde voor de natuur kunt laten spreken bij het boodschappen doen. Bijvoorbeeld door in de supermarkt te kiezen voor biologische producten, of nog beter: door eerlijke producten te kopen bij lokale en natuurinclusieve producenten, waarbij je ook nog eens te voet of per fiets van het mooie landschap kunt genieten.

stal

Na de lunch werd in vier groepen een bezoek gebracht aan boeren in Midden-Delfland die het natuurinclusieve gedachtengoed in de praktijk brengen. Bijvoorbeeld met plasdrasgebieden voor weidevogels (die bij een enkele boerderij zelfs per huifkar bezocht konden worden), de verkoop van rauwe melk uit een melktap, boerencampings en landwinkels met producten van het eigen bedrijf. Het was indrukwekkend hoe de veelal jonge boeren hier vanuit een duidelijke visie een gezonde bedrijfsvoering kunnen combineren met activiteiten die de biodiversiteit en de natuur een positieve impuls geven. Natuurliefhebbers kunnen hen daarbij steunen door oog te hebben voor de herkomst en productiewijze van het voedsel dat zij kopen.

verkooppunt
Ledencommissie Zuid-Holland