Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wat is dit?

Hij valt op, deze grootste bloem van onze wilde flora. En hij en bloeit momenteel volop. Maar wat is het?

waterlelie

Inderdaad, een waterlelie. Een witte waterlelie om precies te zijn, de koningin onder de waterplanten. Ze hebben bloemen tot wel 20 cm groot. De kroonbladen zijn wit, de bijna ronde bloembasis is diepgeel.

Ze vormen vaak prachtige tapijten op stilstaand of bijna stilstaand water dat niet te diep is. En als het water van goede kwaliteit is, kan hij massaal voorkomen, vooral in brede sloten, laagveenmoerassen, petgaten en langs stilstaand water langs de oevers van rivieren.

Bovenstaand exemplaar herbergt een zweefvlieg. Diverse soorten zweefvliegen leggen hun eitjes op drijvende waterplanten zoals de witte waterlelie. Ook kikkers gebruiken waterlelies graag als uitvalbasis.

groene kikker op waterlelie

Groene kikker op waterlelie

Zelf zien

Wil je witte waterlelies eens van dichtbij bewonderen? Op veel kanoroutes van Natuurmonumenten kom je ze tegen, bijvoorbeeld in De Wieden, de Nieuwkoopse Plassen, het Wormer- en Jisperveld en de Kortenhoefse Plassen.

Bekijk hier al onze kanoroutes.

logo