Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Wat is dit?

16 september 2019 | Wilco Meijers

Je kan er zomaar tegenaan lopen: purperen pracht in het bos. Maar wat is het?

rodekoolzwam

Het is een paddenstoel met een passende naam: rodekoolzwam. Alsof iemand pas gekookte rode kool heeft gemorst. Een eetbare zwam, maar net als bij rode kool lopen de meningen over de smaak sterk uiteen.

De soort behoort tot de familie van de fopzwammen. Een familie die door hun kleurwisselingen zelfs doorgewinterde paddenstoelenkenners vaak op het verkeerde been zetten. Dat geldt voor veel meer soorten paddenstoelen. Een wonderlijke wereld die vooral in de herfst zichtbaar wordt. Op bomen, struiken, planten en wortels, op dood hout en op de bodem.

Een parade van veelvormigheid die de experts voortdurend uitdaagt. Alleen al in Nederland zijn momenteel een dikke vijfduizend soorten bekend. En het einde lijkt nog lang niet in zicht. Mycologen, zoals de kenners worden genoemd, ontdekken jaarlijks alleen al in ons land circa honderd nieuwe soorten! Maar ook zonder die determinatiedrift kun je je verwonderen over al die kleurrijke verschijningen in onze najaarsnatuur.

Meer weten over paddenstoelen? Ga eens mee met een van onze paddenstoelenexcursies.

 

Wilco Meijers
logo