Word lid

Nationale Postcode Loterij

Natuurmonumenten behoorde tot een van de drie goede doelen waarmee de Nationale Postcode Loterij in 1989 van start ging. Inmiddels heeft Natuurmonumenten een totale bijdrage ontvangen van 391,3 miljoen euro. Wil je meer informatie over de Nationale Postcode Loterij en haar goede doelen, kijk dan op www.postcodeloterij.nl. Door mee te spelen in de Nationale Postcode Loterij steun je onder meer Natuurmonumenten. Koop hier een lot!

Direct naar

De Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen. Inmiddels spelen 2,8 miljoen Nederlanders mee met de loterij. Zij maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen. Tegelijkertijd steunen de deelnemers goede doelen, omdat de helft van de lotprijs bestemd is voor 99 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 5 miljard euro aan mens en natuur gegeven. Natuurmonumenten, Oxfam Novib, Vluchtelingenwerk, UNICEF, Amnesty International, Artsen zonder Grenzen en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.

Sinds 2005 is het format van de Postcode Loterij ook internationaal uitgerold en inmiddels actief in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland waar de People’s Postcode Lottery, de Svenska PostkodLotteriet en de Deutsche Postcode Lotterie fondsen werven voor goede doelen. In Nederland werkt de Nationale Postcode Loterij samen met de BankGiro Loterij en de Vrienden Loterij binnen de Goede Doelen Loterijen. Novamedia/Postcode Loterijen is de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld.

Veel extra projecten

Naast de jaarlijkse bijdrage heeft Natuurmonumenten al verscheidene keren een extra financiële bijdrage gekregen voor projecten om de natuur te herstellen en uit te breiden, onder andere: herstel landgoed Eerde (Ov.), uitbreiding Fochteloërveen (Dr.), restauratie Fort Sint-Pieter (Li.), aanleg Wendelbos en Klimaatbos (Fl.), inrichting Haarzuilens en ruimte maken voor de IJssel in de Velperwaarden (Gld).

Natuurmonumenten - Nationale Postcode Loterij: Het Geluk

Extra project 2017 Meer Marker Wadden

In 2012 ontving Natuurmonumenten een bijdrage uit het Droomfonds van de Postcode Loterij voor het project Marker Wadden. Een prachtig en gedurfd initiatief waarbij de natuurwaarden van het Markermeer hersteld worden door de aanleg van vier nieuwe eilanden in het meer.

Sinds de start van het project is het een doorslaand succes. Natuurmonumenten haalde meer geld op dan verwacht en zal de eilanden eerder opleveren dan gepland. In 2018 is de jachthaven bij het eerste eiland klaar en daarmee wordt dit eiland ook toegankelijk voor publiek. In de nieuwste versie van de Bosatlas is zelfs al rekening gehouden met het nieuw gecreëerde land.

Dit is het moment om door te pakken en zo een nog grootser en uniek nieuw natuurgebied te creëren. De extra bijdrage ad. € 7.770.000,- van de loterij helpt Natuurmonumenten daarbij.

Lees meer over project Marker Wadden >

Extra project 2016 'Natuur, toegankelijk voor iedereen.'

Van de Nationale Postcode Loterij ontving Natuurmonumenten bijna €2 miljoen om de natuur toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. We gaan in 40 natuurgebieden aan de slag om de natuur gastvrij te maken voor deze grote groep mensen. Binnen dit project passen we ook 6 speelplekken aan voor kinderen met een beperking zodat zij heerlijk samen kunnen spelen.

Samen met ervaringsdeskundigen uit de doelgroep kijken we welke fysieke aanpassingen in de natuurgebieden nodig zijn en voordat een speelplek geopend wordt, voert de Speeltuinbende een speeltest uit.

We gaan ook samen aan de slag om de informatievoorzieningen te verbeteren zodat iedereen goed voorbereid de natuur in kan gaan. Natuur voor iedereen is een samenwerkingsverband met het Revalidatiefonds, Fonds Verstandelijk Gehandicapten, de Nederlandse Stichting Gehandicapte Kind, de Speeltuinbende en Kenniscentrum Groen & Handicap.

Blijf op de hoogte van de voortgang van Natuur voor Iedereen

Droomfonds Haringvliet 2015

Begin 2015 ontvingen Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Vogelbescherming Nederland, Sportvisserij Nederland en Staatsbosbeheer het Droomfonds van €13,5 miljoen voor het project ‘Natuurherstel Haringvliet'.

Droomfonds Nationale Postcode Loterij voor Haringervliet - Natuurmonumenten 2015

Gezamenlijk gaan we aan de slag voor de realisatie van een droom: indrukwekkende nieuwe getijdennatuur waar zeezoogdieren, vissen en trekvogels hun voedsel- en kraamkamers terugvinden en die mensen een prachtige natuurbeleving biedt.

Kortom: natuur in de delta waar Nederland trots op kan zijn.

Kanjers van Goud 2015

Gradus Lemmen, boswachter van het Naardermeer bracht samen met Winston Gerschtanowitz, ambassadeur van de Postcode Loterij, een bezoek aan het Naardermeer voor het programma Kanjers Van Goud. Winston volgde Gradus en andere collega's tijdens hun werkzaamheden.

Aan het einde van de dag werd Gradus verrast door vrienden, familie en het team en werd hij uitgeroepen tot 'de Kanjer van Goud'. Ter ere hiervan kreeg hij een cheque van €25.000,- voor het Naardermeer.

Boswachter Gradus Kanjer van Goud - Natuurmonumenten 2015

Droomfonds: Marker Wadden

Natuurmonumenten kreeg in 2012 ook een spectaculaire extra bijdrage van 15 miljoen uit het Droomfonds, een fonds waarmee de Postcode Loterij een droomproject van één van de aangesloten goede doelen wil realiseren.

De droom van Natuurmonumenten is het tot stand brengen van een prachtig natuurgebied en vogelparadijs, de Marker Wadden, in het Markermeer.

Nationale Postcode Loterij Marker Wadden