Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opknapbeurt voor gnoeweide en stallen op Gooilust

19 november 2019 | Geeke Remmelts

In de weide achter het landhuis van Gooilust liep ruim honderd jaar geleden een kudde gnoes. Hoge hekken aan drie zijdes en een aha moesten de dieren binnenhouden. Deze hekken en de oorspronkelijke stallen hebben de afgelopen tijd een flinke opknapbeurt gehad.

Gnoeweide op Gooilust

Op de hekken waren de afgelopen jaren meerdere bomen gevallen, waardoor ze op verschillende plekken verbogen waren. Boswachter Johan van Galen Last: “Over een lengte van 250 meter hebben we de beschadigde hekken nu verwijderd. Hier komen nieuwe hekken voor terug in dezelfde stijl. Ook hebben we de oude beuken en eiken langs de weide gesnoeid, zodat ze er weer een hele tijd tegen kunnen." 

Gnoestallen weer als nieuw

Op Gooilust liepen uiteindelijk zo’n vijftien gnoes rond. De stallen in de weide werden speciaal voor deze dieren gebouwd. Deze stallen hebben ook een flinke opknapbeurt gehad, die nu bijna afgerond is. Vrijwel al het houtwerk is vernieuwd en geverfd, waardoor dit rijksmonument weer klaar is voor de toekomst. Natuurmonumenten zoekt nog een goede nieuwe bestemming voor de stallen.

Gnoestallen Gooilust interieur

Mislukte aha

Dankzij de aha, een diep gelegen muur, bleven de gnoes in de weide en hoefde Blaauw vanuit zijn werkkamer niet tegen een hek aan te kijken. Het idee had hij afgekeken van zijn Engelse vriend de hertog van Bedford. De gnoes bleken echter zeer goede springers, waardoor er alsnog een hek op de aha moest komen. De gnoes hebben tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw op Gooilust rondgelopen.

Benieuwd naar de gnoeweide en aha op Gooilust? Loop dan de wandelroute over deze mooie buitenplaats: Wandelroute Gooilust

Gnoes op Gooilust
Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven