Ga direct naar inhoud
Nieuws

Derde kraamkolonie ruige dwergvleermuis ooit in Nederland gevonden

27 juni 2024 | Lisette van Effrink

Tijdens een groot onderzoek naar de vleermuissoorten en hun verblijfplaatsen op de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen is door Bureau Viridis, in opdracht van Natuurmonumenten, een kraamkolonie van de ruige dwergvleermuis ontdekt. Dit is pas de derde kraamkolonie van deze soort die ooit in Nederland is gevonden.

Tot nu toe waren er twee eerdere ontdekkingen van kraamkolonies. In 1994 in een hoekhuis in Noord-Holland. Recenter is de vondst in Overijssel in 2017 waarbij een kraamkolonie werd aangetroffen in een dode eik waarvan enkel de stam nog overeind stond. Gezien de afstand tot deze locaties staat de huidige vondst dus op zichzelf.

Ruige dwergvleermuis

Belang van oude gevarieerde bossen voor vleermuizen 

Natuurmonumenten heeft Bureau Viridis gevraagd onderzoek te doen naar vleermuizen op de Buitenplaatsen. De reden is dat Natuurmonumenten bij beheer van bossen en lanen steeds vaker wordt geconfronteerd met ingewikkelde en langlopende vergunningstrajecten bij bijvoorbeeld laanverjonging. Dit komt door de leeftijdsopbouw van het bomenbestand op de Buitenplaatsen waardoor de veiligheid van bezoekers door het risico van vallende takken of bomen in het geding kan komen. Tim van den Broek, boswachter ecologie bij Natuurmonumenten: 

“Om te voorkomen dat we iedere keer een individuele boom of laan moeten onderzoeken, hebben we gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak. Hierdoor hoeven we in de toekomst hopelijk niet iedere keer apart onderzoek te doen én krijgen we veel meer informatie over de aanwezige vleermuizen in meerdere buitenplaatsen. Dat is hard nodig, want de kwaliteit van de natuur staat onder druk en de vondst van deze kolonie toont aan hoe belangrijk oude structuurrijke bossen zijn voor de Nederlandse vleermuizen. We zijn daarom enorm blij met deze bijzondere vondst”. 

De ruige dwergvleermuis in Nederland 

Nederland kent achttien verschillende soorten vleermuizen waarvan drie soorten horen bij de dwergvleermuisfamilie Pipistrellus. De meest voorkomende soort is de gewone dwergvleermuis. De ruige dwergvleermuis komt veel minder voor, maar is wel verspreid over heel Nederland. 

De ruige dwergvleermuis is een vrij kleine vleermuis, met een gewicht van 6 - 15,5 gram en een spanwijdte van 23 tot 25 cm. Deze vleermuis heeft een wat wollige bruine vacht op de rug en een buik die crèmewit is (koffie met melk). De brede wangen en grote kraalogen maken het een vriendelijk uitziende vleermuis.

Meer over vleermuizen

Lisette van Effrink
Lisette van Effrink