Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boshuis Venkraai in de steigers

05 april 2023 | Irma de Potter

Boshuis Venkraai, het cafeetje in het midden van de Oisterwijkse Bossen en Vennen, staat de komende twee maanden in de steigers. Natuurmonumenten laat het dak van de voormalige boswachterswoning uit 1914 isoleren en renoveren. Halverwege juni zal het project zijn afgerond. Het bosterras blijft gedurende de werkzaamheden gewoon open voor bezoekers.

Boshuis Venkraai

Dakrenovatie

Natuurmonumenten neemt als eigenaar van het pand het onderhoud voor haar rekening. Na meer dan 110 jaar is het dak met haar dakkapellen toe aan een grondige renovatie en wordt het meteen geïsoleerd. Komende week verdwijnt de Venkraai in de steigers en zullen steigerdoeken de veiligheid van de terrasbezoekers garanderen. Na twee maanden komt het gebouw er als herboren weer onderuit.

Boswachterswoning

Met de aankoop van de Oisterwijkse Bossen en Vennen in 1913 stelde Natuurmonumenten de eerste boswachter van het natuurgebied aan, Gerardus Peijnenburg. Voor hem en zijn gezin werd aan de Bosweg, naast een oude boerderij, een boswachterswoning gebouwd. Omdat hij maar een dienstverband van 80% kon krijgen, mocht zijn vrouw als nevenverdienste vanuit de voorkamer van het huis limonade, koffie en thee verkopen. Het gezin zelf woonde in het achterste deel van het huis. Mede-oprichter van Natuurmonumenten, Jac. P. Thijsse, ook bekend als schrijver van de Verkade Albums over natuur in Nederland, verzon de naam Boshuis Venkraai. Deze volksnaam voor de zwarte stern, verwees naar de vogel die toen nog op de vennen broedde. 

Boshuis Venkraai anno 1920

Boshuis Venkraai anno 1915. Achter de boswachterswoning zie je de oude boerderij staan.

Boscafé

Aan belangstelling voor een terras was meer dan 100 jaar geleden al geen gebrek. De bossen en vennen trokken toen al veel natuurliefhebbers naar Oisterwijk en ook passeerden er pelgrims op hun tocht naar het Belgische bedevaartsoord Scherpenheuvel. De boswachter woont er al lang niet meer, maar de functie van café bleef altijd aan Venkraai verbonden. Tegenwoordig ontvangen Judith en Jacqueline van Rooij de dorstige wandelaars en fietsers op het bosterras.

Cultuurhistorisch erfgoed

Natuurmonumenten onderhoudt in Nederland 3100 bouwwerken, waaronder 702 beschermde monumenten en 45 buitenplaatsen, 15 forten en 21 molens. Boshuis Venkraai is er één van en heeft in Oisterwijk de status van gemeentelijk monument.

Wandeling maken vanaf Boshuis Venkraai

Bij Boshuis Venkraai start een mooie wandelroute langs de Lammervennen en het meanderende beekje de Rosep. 

Irma de Potter
Irma de Potter