Ga direct naar inhoud
Nieuws

De takkelingen van de bosuil zijn er weer

01 mei 2020 | Sander Verwoerd

In deze tijd kan het zomaar zijn dat je 'pluizige bolletjes' in het bos tegenkomt. Het zijn de jonge bosuiltjes die uit het nest zijn gekomen. Laat ze vooral met rust. Het komt goed!

Takkeling bosuil

Waar veel vogeltjes vanuit het nest een proefvlucht maken, gaat dat bij een jonge bosuil net wat anders. Vliegen kan ie nog niet, maar hij klimt op een tak, vaker nog kukelt hij wat onhandig naar beneden. Met zijn scherpe klauwen klimt hij weer omhoog naar een tak. Vandaar ook zijn naam takkeling. Hij wordt vanaf die tijd enkele weken gevoerd wordt en start met meer vlieglessen. Daarna vliegt hij uit, op zoek naar een eigen plek. 

Laat een takkeling met rust

Maak je een wandeling of fietstocht en zie je de takkelingen ergens op de grond. Laat ze dan liggen. Ze zien er super schattig uit en lijken misschien hulpeloos, maar zijn dat zeker niet. Met hun sterke klauwen klimmen ze gewoon weer omhoog. En voor ons vaak lastig te zien, maar bijna altijd is er vlakbij toezicht van de ouders. 

Betere omstandigheden voor de bosuil

Mede dankzij het ophangen van nestkasten en de bosomvorming, met meer loofbos en oude bomen met nestholtes, gaat het weer vrij goed met de beschermde bosuil. 

Zoekplaatje: zie jij de moeder?

Bosuil moeder
Sander Verwoerd
Sander Verwoerd