Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe ondergrond Groot Speijckroute in de Oisterwijkse Bossen en Vennen

20 oktober 2022 | Annette den Dulk

Eind september is het eerste gedeelte van het halfverharde pad van de Groot Speijckroute (de oranje route in de Oisterwijkse Bossen en Vennen) gerenoveerd. De route door het sprookjesachtige Oisterwijkse bos heeft een metamorfose ondergaan en is door de nieuw aangebrachte laag nu ook weer toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een wandelwagen of buggy. Langs de route staan meerdere bankjes met opstelruimte voor een rolstoel. Zo geniet je samen van toegankelijke natuur!

halfverharde route Oisterwijk

Natuur voor iedereen

De natuur is van en voor iedereen en zou dus ook voor iedereen toegankelijk moeten zijn, dus ook voor mensen met een beperking voor de natuur niet overal toegankelijk is. De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten dankzij de Postcode Loterij en haar deelnemers in 40 natuurgebieden gewerkt aan een gastvrije natuur voor iedereen. Hiervoor zijn we in overleg gegaan met mensen met verschillende soorten beperkingen. Er zijn extra faciliteiten gecreëerd, zoals korte, aantrekkelijke routes, verharden en verbreden van paden, extra bankjes en een goede bereikbaarheid. Ook de informatie over de routes en voorzieningen in de routes die we aanbieden via de website zijn vollediger gemaakt, zodat mogelijke obstakels al vooraf weggenomen zijn. Denk hierbij aan gehandicaptenparkeerplaatsen en rolstoeltoegankelijke toiletten, maar ook de eventuele aanwezigheid van wildroosters of klaphekken. Op deze pagina vind je 40 routes verspreid over heel Nederland.  

Groot Speijckroute

De ondergrond van de Groot Speijckroute in de Oisterwijkse Bossen en Vennen verdiende opnieuw aandacht. Het hobbelde en dat is niet prettig als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit. De ondergrond is eerst machinaal gelijk gemaakt en daarna is de nieuwe halfverharde laag opgebracht. In het begin zag de nieuwe laag er nog opvallend en brandschoon uit. Inmiddels is het herfst in het bos en valt de nieuwe laag niet meer op. Dit jaar is het deel van de route rondom het Bezoekerscentrum Oisterwijk aangepakt; volgend jaar staat het tweede deel op de planning. De eerste bezoekers in een rolstoel hebben het traject inmiddels verkend en zijn blij met het resultaat. Kom jij ook genieten van het sprookjesachtige herfstbos in Oisterwijk?

Praktische informatie

Er zijn vier gehandicaptenparkeerplaatsen. Deze vind je niet op het grote parkeerterrein, maar dichterbij het Bezoekerscentrum. Volg hiervoor de bewegwijzering op de borden. Het Bezoekerscentrum is toegankelijk voor mensen in een rolstoel, waar ook een rolstoel te leen is (vooraf reserveren). In de horeca Groot Speijck is een rolstoeltoegankelijk toilet. Ook de Speelnatuur van OERRR in de Oisterwijkse Bossen en Vennen is toegankelijk voor kinderen met en zonder beperking.

Annette den Dulk
Annette den Dulk