Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Groot Speijckroute bij Oisterwijk

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Groot Speijckroute bij Oisterwijk

Vanaf Bezoekerscentrum Oisterwijk loopt een mooie en afwisselende route van 3,5 km lang. Deze route voert je door het sprookjesachtige Oisterwijkse bos met doorkijkjes op zeker vier vennen. Kijk uit over het grootste ven in het bos, het Kolkven. 

Door het halfverharde pad is de Groot Speijckroute zeer geschikt voor mensen in een rolstoel of met wandelwagen en buggy. Een korte variant van deze route is 2 kilometer. Deze route gaat voor het bezoekerscentrum naar rechts en is gemarkeerd met oranje pijlen. Langs de route staan meerdere bankjes zodat je even kunt uitrusten. Zo geniet je samen van toegankelijke natuur!

Praktische informatie

Toegankelijkheid

Geschikt voor rolstoel

- Er zijn 4 gehandicaptenparkeerplaatsen. Deze vind je niet op het grote parkeerterrein, maar dichter bij het bezoekerscentrum. Volg hiervoor de bewegwijzering op de gele borden;
- De oranje gemarkeerde route is halfverhard, over een paar trajecten gaat de route over een geasfalteerd fietspad door het bos;
- Vind je 3,5 km net iets te lang? Kies dan voor de verkorte Speijckroute van 2 km, deze komt langs de punten 6, 7 en 8.
- Het bezoekerscentrum is toegankelijk voor mensen in een rolstoel;
- In het bezoekerscentrum is ook een rolstoel te leen, reserveren is mogelijk;
- In de horeca Groot Speijck is een rolstoeltoegankelijk toilet;
- Bij het bezoekerscentrum ligt Speelnatuur van OERRR, deze is toegankelijk voor kinderen met en zonder beperking.

Bereikbaarheid

  • START

Aanreisinformatie auto

Vanuit Den BoschNeem vanaf de N65 Den Bosch - Tilburg de afslag Oisterwijk/Moergestel. Ga bij de tweede rotonde linksaf (Burg. Vogelslaan). Bij de 2e rotonde rechtsaf (Koningsvaren). Volg nu de bordjes 'Natuurmonumenten' of 'Recreatievoorziening'. Vanuit Eindhoven Neem vanaf de A59 Eindhoven - Tilburg de afslag Moergestel. Volg Oisterwijk. Bij de eerste rotonde in Oisterwijk rechtsaf (Burg. Vogelslaan). Bij de 2e rotonde rechtsaf (Koningsvaren). Volg nu de bordjes 'Natuurmonumenten' of 'Recreatievoorziening'. Vanuit Oirschot Neem vanuit Oirschot de weg Oirschot-Oisterwijk (Oirschotse Baan). Volg in Oisterwijk de bordjes 'Natuurmonumenten'.

Aanreisinformatie openbaar vervoer

Vanaf NS-station Oisterwijk is het ongeveer 25 minuten lopen. Ga de Stationsstraat in en loop rechtdoor de Burgemeester Verwielstraat in. Loop de Koningsvaren uit. Aan het einde rechtsaf. Eerste weg links (Wierdsmalaan). Volg vanaf hier de bordjes ‘Natuurmonumenten’. Er zijn ook ov-fietsen te huur op station Oisterwijk en er rijdt een treintaxi. Kijk voor actuele reisinformatie op de website van 9292 of de NS.

De route

 Startpunt

1Groot Speijck

Welkom bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen!

Je staat hier voor het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Het gebouw waar het bezoekerscentrum in zit, is een bezienswaardigheid op zich. Het oude Groot Speijck is in 2014 helemaal gesloopt. Maar bij de nieuwbouw is de oorspronkelijke vorm herbouwd en zijn veel materialen hergebruikt. Met een prachtig en sfeervol resultaat! De route eindigt hier weer, dus dan kun je op je gemak een kijkje nemen.

Rondom het startpunt, bij Groot Speijck, vind je meerdere bankjes. Hier kun je nog even rustig zitten voordat je aan deze route begint. Het volgende bankje staat net voorbij de bocht, vlak voor punt 3. Dit is op zo'n 600 meter vanaf dit punt. 

Groot Speijck
Groot Speijck

2Bosuil

De bosuil is een van de bijzondere bewoners in de Oisterwijkse bossen. De uilskuikens noem je ook wel takkelingen. Waar deze naam vandaan komt? Als ze het nest verlaten, kunnen ze nog niet vliegen. Ze vallen op de bosbodem en gebruiken hun zeer sterke klauwen om terug in de boom te klimmen. Na de klimpartij gaan ze op een tak zitten. Daarom de naam takkeling.

Bosuil
Bosuil
Bosuil, de storm van afgelopen zaterdag heeft gelukkig zijn oude woning overleefd.
Bosuil
Bosuil in het Schiebroekse Park
Bosuil

35 soorten spechten

Er leven inmiddels 5 spechtensoorten in de Oisterwijkse bossen. De grote bonte-, middelste bonte-, en kleine bonte specht. En de zwarte en groene specht. Vooral in het vroege voorjaar zijn ze heel actief aan het roffelen om hun territorium af te baken. Maar het hele jaar door zie je vliegen. Let dan op de golvende vlucht.

Bij dit punt staat een bank. 

Grote bonte specht
5 soorten spechten
zwarte specht
5 soorten spechten
Landgoederen Paterswolde Groene Specht
5 soorten spechten

4Dood hout

Langs de paden en in het bos zie je veel dood hout liggen. Dit laten we heel bewust liggen. Het hout is namelijk een voedselbodem of schuilplek voor veel paddenstoelen, dieren en planten. Ook laten we dode bomen regelmatig staan. Deze zijn ideaal voor verschillende spechtensoorten en vleermuizen.

Bij dit punt staat een bank. 

Kom naar de ING Wilde Buiten Dag Oisterwijk
Dood hout

5Brouwkuip

Vermoedelijk dankt dit ven zijn naam aan de ronde kuipvorm. Maar er doet ook een ander verhaal de ronde. Bierbrouwers hadden een probleem met de 'Vuile Stroom'. Daarom zouden ze in dit ven hun kuipen hebben schoongemaakt. Het ven lag namelijk én dicht bij Oisterwijk én aan een weg en bovendien was het water goed bereikbaar door de platte oever. Het afgelopen jaar is bij de brouwkuip meerdere keren een ijsvogel gespot. Let dus goed op de takken rond het ven, misschien zit hij er nu ook!

Bij dit punt staat een bank. 

landing ijsvogel met vis
Brouwkuip

6Boshuis Venkraai

Ooit woonde hier de boswachter van Natuurmonumenten. Hij mocht wat bijverdienen met verkoop van limonade aan dorstige wandelaars. Maar alcohol werd er niet geschonken. Tegenwoordig kun je bij het boscafé nog steeds terecht om na je wandeling te rusten. Nu zelfs met een glas bier of wijn!

Wat veel mensen niet weten: de naam Venkraai komt oorspronkelijk van de zwarte stern, een vogel die zijn nestjes bouwt op de drijvende waterplant krabbenscheer. In de volksmond heette de vogel dus venkraai, vanwege zijn zware kleur. Krabbenscheer is door de verslechtering van de waterkwaliteit al lang verdwenen in de vennen en daarmee helaas ook de de venkraai.

Bij het boscafé is geen rolstoeltoegankelijk toilet, bij het bezoekerscentrum wel. Je kunt hier uitrusten op het terras. Bij punt 7, op een afstand van ongeveer 240 meter, kom je het volgende bankje tegen.

Vrijwilligers aan de slag voor zwarte stern in De Wieden
Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai
zwarte stern voedt jongen
Boshuis Venkraai

7Kolkven

Geniet hier van het uitzicht over het grootste ven in de Oisterwijkse bossen, het Groot Kolkven. Je ziet hier vaak verschillende soorten watervogels, zoals de wilde eend, fuut, dodaars, grote zilverreiger en kuifeend.De balts van de fuut is geweldig om te zien. De vogels komen hoog uit het water en dansen met de borsten tegen elkaar, waarbij ze met hun kop schudden. Na een aantal weken, als de jonge fuutjes uit het ei zijn gekropen, dobberen ze op de rug van hun ouders over het ven.

Rust hier even uit op het bankje en geniet van het uitzicht op het Kolkven! De volgende zitgelegenheid vind je bij punt 8, dit is ongeveer 600 meter.

Vroeg bij het kolkven
Kolkven
fuut met jong in Biesbosch
Kolkven

8Goorven

Je bent nu bij het Goorven (rechts). Het woord goor betekent niet vies, maar komt oorspronkelijk van een oud Nederlands woord dat moeras betekent.

De weg waar je op staat is de Bosweg, maar vroeger liep hier nog de Baerdijk. Die naam verwijst naar de 'baren' turf die in de vennen werd gestoken. Die turf werd tot in de 18de eeuw gebruikt als brandstof. Door het steken van de turf is er weer open water in de vennen gekomen. Voor die tijd was het door veenvorming een moeras geworden.

Bij dit punt staat een bank. Het is 600 meter naar het eindpunt waar je kunt bijkomen in Groot Speijck.

Goorven
Goorven

9Eindpunt

Je bent aangekomen bij het eindpunt van deze route! Wil je even bijkomen onder het genot van een hapje en drankje? Dit kan in de horeca van Groot Speijck.

In het stukje bos achter het bezoekerscentrum vind je Speelnatuur van OERRR. Hier kan je hutten bouwen, spelen in het water en nog veel meer. De speelnatuur is met de rolstoel te bezoeken; kinderen met en zonder beperking spelen hier samen. Veel plezier!

Oisterwijkse Bossen en Vennen
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.