Wandelen

Groot Speijckroute bij Oisterwijk

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Groot Speijckroute bij Oisterwijk

Vanaf Bezoekerscentrum Oisterwijk loopt een mooie en afwisselende route van 3,5 km lang. Deze route voert je door het sprookjesachtige Oisterwijkse bos met doorkijkjes op zeker vier vennen. Kijk onder meer uit over het grootste ven: het Kolkven. 

Door het halfverharde pad is de Groot Speijckroute ook zeer geschikt voor mensen in een rolstoel of met wandelwagen of buggy. Een korte variant van deze route is 2 kilometer. Deze korte route gaat voor het bezoekerscentrum meteen naar rechts.

De route is gemarkeerd met oranje pijlen. Langs de route staan meerdere bankjes met opstelruimte voor een rolstoel. Zo geniet je samen van toegankelijke natuur!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

De route

 Startpunt

1Groot Speijck

Welkom bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen!

Je staat hier voor het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Het gebouw waar het bezoekerscentrum in zit, is een bezienswaardigheid op zich. Het oude Groot Speijck is in 2014 helemaal gesloopt. Maar bij de nieuwbouw is de oorspronkelijke vorm herbouwd en zijn veel materialen opnieuw gebruikt. Met een prachtige winkel en sfeervol restaurant als resultaat! De route eindigt hier weer, dus dan kun je op je gemak een kijkje nemen.

Volg de oranje pijlen. Het eerstvolgende bankje staat net voorbij de bocht, vlak voor punt 3. Dit is op zo'n 600 meter vanaf de start. 

Groot Speijck
Groot Speijck

2Bosuil

De bosuil is een van de bijzondere bewoners van de Oisterwijkse bossen. De uilskuikens noem je ook wel takkelingen. Waar deze naam vandaan komt? Als ze het nest verlaten, kunnen ze nog niet vliegen. Ze vallen op de bosbodem en gebruiken hun zeer sterke klauwen om terug in de boom te klimmen. Na de klimpartij gaan ze op een tak zitten. Vandaar de naam takkeling.

Bosuil
Bosuil
Bosuil, de storm van afgelopen zaterdag heeft gelukkig zijn oude woning overleefd.
Bosuil
Bosuil in het Schiebroekse Park
Bosuil

35 soorten spechten

Door tientallen jaren bosbeheer is er van eentonig productiebos met alleen naaldbomen een gevarieerd bos ontstaan. En dat is ook aan het dierenleven te merken! Zo leven er inmiddels 5 spechtensoorten in de Oisterwijkse bossen. De grote bonte-, middelste bonte- en kleine bonte specht. En de zwarte en groene specht.

Vooral in het vroege voorjaar zijn spechten heel actief aan het roffelen om hun territorium af te baken. Het geluid verschilt per soort. Het hele jaar door kun je ze zien vliegen. Let dan op hun golvende vlucht.

Neem even plaats op de bank om te luisteren naar alle bosgeluiden. 

Grote bonte specht
5 soorten spechten
zwarte specht
5 soorten spechten
Landgoederen Paterswolde Groene Specht
5 soorten spechten

4Dood hout

Langs de paden en in het bos zie je veel dood hout liggen. Dit laten we heel bewust liggen. Het hout is namelijk een voedselbodem en een schuilplek voor veel paddenstoelen, dieren en planten.

Ook laten we dode bomen regelmatig staan. Deze zijn ideaal voor verschillende spechtensoorten en vleermuizen.

Bij dit punt staat een bankje. 

Kom naar de ING Wilde Buiten Dag Oisterwijk
Dood hout

5Brouwkuip

Vermoedelijk dankt dit ven zijn naam aan de ronde kuipvorm. Maar er doet ook een ander verhaal de ronde. Bierbrouwers hadden een probleem met de 'Vuile Stroom'. Daarom zouden ze in dit ven hun kuipen hebben schoongemaakt. Het ven lag namelijk én dicht bij Oisterwijk én aan een weg en bovendien was het water goed bereikbaar door de platte oever.

Als je het ven zachtjes nadert, zou je zomaar de ijsvogel kunnen zien zitten. Let dus goed op de takken rond het ven en luister goed, misschien zit hij er nu ook! Het kan ook zijn dat hij net snel over het water wegscheert, op zoek naar een rustigere plek.

Bij dit punt staat een bank.

IJsvogel
Brouwkuip

6Boshuis Venkraai

Ooit woonde hier de boswachter van Natuurmonumenten. Hij mocht wat bijverdienen met verkoop van limonade aan dorstige wandelaars. Maar alcohol werd er niet geschonken. Tegenwoordig kun je bij het boscafé nog steeds terecht om na je wandeling na te genieten. Nu wel met een glas bier of wijn.

Wat veel mensen niet weten: de naam Venkraai komt oorspronkelijk van de zwarte stern, een vogel die zijn nestjes bouwt op de drijvende waterplant krabbenscheer. In de volksmond heette de vogel venkraai, vanwege zijn zwarte kleur. Krabbenscheer is door de verslechtering van de waterkwaliteit al lang verdwenen in de vennen en daarmee helaas ook de venkraai.

Bij het boscafé is helaas geen rolstoeltoegankelijk toilet, bij het bezoekerscentrum wel. Bij punt 7, op een afstand van ongeveer 240 meter, kom je het volgende bankje tegen.

Vrijwilligers aan de slag voor zwarte stern in De Wieden
Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai
zwarte stern voedt jongen
Boshuis Venkraai

7Kolkven

Geniet hier van het uitzicht over het grootste ven in de Oisterwijkse bossen, het Groot Kolkven. Je ziet hier vaak verschillende soorten watervogels, zoals de wilde eend, fuut, dodaars, grote zilverreiger en kuifeend.

De balts van de fuut is geweldig om te zien. De vogels komen hoog uit het water en dansen met de borsten tegen elkaar, waarbij ze met hun kop schudden.

Na een aantal weken, als de jonge fuutjes uit het ei zijn gekropen, dobberen ze op de rug van hun ouders over het ven.

Neem plaats op het bankje en geniet van het uitzicht op het Kolkven. De volgende zitgelegenheid vind je bij punt 8, dit is over ongeveer 600 meter.

Vroeg bij het kolkven
Kolkven
fuut met jong in Biesbosch
Kolkven

8Goorven

Je bent nu bij het Goorven (rechts). Het woord goor betekent niet vies, maar komt oorspronkelijk van een oud Nederlands woord dat moeras betekent.

De weg waar je op staat is de Bosweg, maar vroeger liep hier nog de Baerdijk. Die naam verwijst naar de 'baren' turf die in de vennen werden gestoken. Die turf werd tot in de 18de eeuw gebruikt als brandstof. Door het steken van de turf is er weer open water in de vennen gekomen. Voor die tijd was het door veenvorming een moeras geworden.

Bij dit punt staat een bank. Het is 600 meter naar het eindpunt waar je kunt ontspannen in de horeca Groot Speijck.

Goorven
Goorven

9Eindpunt

Je bent aangekomen bij het eindpunt van deze route. Wil je je natuurbezoek afsluiten met een hapje en drankje? Dit kan in de horeca van Groot Speijck.

In het stukje bos achter het bezoekerscentrum vind je Speelnatuur van OERRR. Hier kun je hutten bouwen, spelen met water en nog veel meer. De speelnatuur is met de rolstoel te bezoeken; kinderen met en zonder beperking spelen hier samen. Veel plezier!

Oisterwijkse Bossen en Vennen
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.