Wandelen

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Wandelen

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Maak een leuke korte wandeling door het Oisterwijkse bos langs enkele vennen, waaronder het Kolkven.

Volg voor de wandeling de paaltjes met witte pijlen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Praktisch

De route

 Startpunt

1Vogels in het bos

Tijdens deze wandeling kun je allerlei vogels tegenkomen. Vinken, mezen, een boomklever of boomkruiper en met wat geluk verschillende spechten, zoals de grote bonte specht. Die hoor je zelfs vaak eerder dan dat je hem ziet. Luister vooral in het voorjaar of je zijn geroffel op de bomen hoort. Loop eens (over de paden) de kant op van het geluid en speur in de bomen naar deze zwart-witte vogel.

Omhoog, omlaag

Op de snavel na, is het silhouet van de boomkruiper en boomklever  bijna hetzelfde, maar hun kleuren zijn behoorlijk anders. De boomkrUIper is brUIn en wit. En het grappige is, de boomklever klimt, kleeft bijna, zowel omhoog als omlaag langs de stam van een boom. Een boomkruiper gaat alleen omhoog. 

Vogels in het bos
Vogels in het bos
Boomkruiper
Vogels in het bos
Boomklever in de sneeuw
Vogels in het bos

2Gevarieerd bos

Het voormalige productiebos is dankzij het natuurbeheer van Natuurmonumenten een steeds natuurlijker én gevarieerder bos geworden. Hoewel er steeds meer loofbomen in de Oisterwijkse bossen komen, blijven de naaldbomen nog wel in de meerderheid. Een manier om de belangrijkste soorten naaldbomen die hier staan te herkennen, is het tellen van de naalden.

Ezelsbruggetje

Zit elke naald apart aan de tak dan is het een spar. Als de naalden steeds twee aan twee in een kokertje zitten is het een den. En als de naalden in bundeltjes bij elkaar zitten, dan is het een lariks.

Een ezelsbruggetje hierbij zijn de beginletters van de boom en het aantal naalden: solo = spar, duo = den en legio= lariks!

Grove den - dennennaald
Gevarieerd bos

3Dood doet leven

Her en der zie je dode bomen in het bos staan of liggen. De afgestorven stammen blijven in het bos staan omdat dood hout in een natuurlijk bos thuishoort. Dood hout vormt een enorm belangrijke schakel in de kringloop!

Voedsel voor van alles

Het wegrottende hout levert voedingsstoffen op waar andere bomen weer van kunnen groeien. En ondertussen zijn de vele diertjes die de dode boom afbreken op hun beurt weer voedsel voor vogels en zoogdieren. Ook voor verschillende paddenstoelen is dood hout een belangrijke voedingsbodem.

Aan de vele spechtengaten kun je zien dat er heel wat insecten uit een dode boom te halen zijn. Daarnaast bieden de kwijnende stammen, door de wind afgebroken takken en ander dood hout goede schuil- en nestplaatsen, voor een rustende ree bijvoorbeeld of een roodborstgezin.

Dood doet leven
Dood doet leven

4Kolkven

Vanuit het bos zie je plots het Kolkven schitteren. Je loopt een stuk langs het grootste ven in de Oisterwijkse Bossen. Op meerdere plekken kun je vlak bij het water komen. Je kunt hier allerlei vogels aantreffen. Van een zilverreiger die langs de oever loert op een prooi tot verschillende eenden- en ganzensoorten midden op het water. Op de foto zie je een kuifeend. 

Smeltwater

De meeste vennen in dit gebied zijn door poolwinden uitgestoven. Maar het Kolkven niet. Het kolkende water van een oude (smeltwater-)rivier heeft dit ven uitgeslepen. Hierdoor is het Kolkven ook een stuk dieper dan de andere Oisterwijkse vennen. Door zijn grootte en diepte is dit het ven dat het laatst dichtvriest.

Kolkven
Kolkven

5Vissersplaats

Vanaf de steiger, waar ook de vissersbootjes van de Oisterwijkse hengelsportvereniging liggen, heb je een prachtig uitzicht over het Kolkven. De steiger mag je op, de bootjes zijn privé-eigendom. 

Je komt straks nog langs drie kleinere vennen, die weer heel anders aandoen. Dat komt onder andere, doordat die op een andere manier, namelijk door de wind, zijn ontstaan.

Vissersplaats
Vissersplaats

6Brandven

Vanaf het bankje kijk je uit over het Brandven. Waar het Kolkven zijn naam dankt aan zijn ontstaansgeschiedenis, is dit ven vernoemd naar de functie die het had. Uit het Brandven werd vroeger bluswater gehaald.

Gagel

Langs veel van de vennen vind je de in Nederland beschermde gagel. Van deze struik werd vroeger, en ook tegenwoordig weer, bier gebrouwen. Daarnaast zou de geur van de plant insectenwerend werken en werd hij als 'vlooiekruut' in het bed gelegd of in de kledingkast tegen de motten.

Waterlelies

Hoe mooi die witte bloemen er ook uitzien, Natuurmonumenten is niet altijd even blij met weelderige begroeiing van waterlelies. De waterlelies zorgen ervoor dat het vennetje langzaam maar zeker dichtgroeit. Bovendien horen waterlelies oorspronkelijk niet in een ven thuis.

Brandven
Brandven

7Zwarte specht

In de Oisterwijkse bossen heb je de grootste kans om de groene of de grote bonte specht te zien. De groene specht valt met name op door zijn 'lachende' roep en mooie kleur. De grote bonte specht juist weer door het geroffel op de bomen en zijn zwart-witte kleed en rode kop. Ook de golvende vlucht van de specht valt op.

Het grootste familielid, de zwarte specht, is heel schuw en die zie je dan ook niet vaak. Maar je weet het meteen als je er eentje ziet. Hij is namelijk anderhalf keer groter dan de grote bonte specht, die op zijn beurt wel weer groter is dan de middelste en kleine bonte specht.

Zwarte specht
Zwarte specht

8Diaconieven

De heuvels, de langwerpige vorm en het feit dat het ven in zuidwest-noordoostelijke richting ligt, duiden erop dat dit ven in een ver verleden door de wind is gevormd.

Aan de plantengroei kun je zien dat dit ven veel voedselarmer (en dus natuurlijker) is dan de vorige vennen: witte waterlelies ontbreken nagenoeg en langs de oevers groeit bijvoorbeeld gewone waternavel (herkenbaar aan het kuiltje in het midden van het blad).

Het hoort niet bij de officiële route, maar een rondje om het ven heen is zeker de moeite waard! Je komt dan weer op deze plek uit.

Diaconieven
Diaconieven

9Speijckven

Een van de kleinere vennen in het natuurgebied is het Speijckven. Dit kleine ven trekt daardoor andere vogels aan dan het Kolkven doet. Je kunt hier bijvoorbeeld zomaar een ijsvogel zien zitten op een van de overhangende takken!

Wil je met je (klein)kinderen een keer iets leuks gaan doen? Vraag dan bij het bezoekerscentrum om de Watersafari. Gewapend met een schepnetje kunnen kinderen in dit ven waterbeestjes zoeken. (Groot)ouders mogen ook meedoen natuurlijk!

IJsvogel in de tuin
Speijckven
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.