Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Waar: Bezoekerscentrum Oisterwijk

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen
1 uur 10
3,51 km

Over de route

Maak een leuke korte wandeling door het Oisterwijkse bos langs enkele vennen, waaronder het Kolkven.

Volg voor de wandeling de paaltjes met witte pijlen.

Waar kun je starten

Bezoekerscentrum Oistewijk
Startpunt

Groot Speijck

Wat kom je onderweg tegen?

Vogels in het bos
Boomkruiper
Boomklever in de sneeuw

1. Vogels in het bos

Tijdens deze wandeling kun je allerlei vogels tegenkomen. Vinken, mezen, een boomklever of boomkruiper en met wat geluk verschillende spechten, zoals de grote bonte specht. Die hoor je zelfs vaak eerder dan dat je hem ziet. Luister vooral in het voorjaar of je zijn geroffel op de bomen hoort. Loop eens (over de paden) de kant op van het geluid en speur in de bomen naar deze zwart-witte vogel.

Omhoog, omlaag

Op de snavel na, is het silhouet van de boomkruiper en boomklever  bijna hetzelfde, maar hun kleuren zijn behoorlijk anders. De boomkrUIper is brUIn en wit. En het grappige is, de boomklever klimt, kleeft bijna, zowel omhoog als omlaag langs de stam van een boom. Een boomkruiper gaat alleen omhoog. 

Grove den - dennennaald

2. Gevarieerd bos

Het voormalige productiebos is dankzij het natuurbeheer van Natuurmonumenten een steeds natuurlijker én gevarieerder bos geworden. Hoewel er steeds meer loofbomen in de Oisterwijkse bossen komen, blijven de naaldbomen nog wel in de meerderheid. Een manier om de belangrijkste soorten naaldbomen die hier staan te herkennen, is het tellen van de naalden.

Ezelsbruggetje

Zit elke naald apart aan de tak dan is het een spar. Als de naalden steeds twee aan twee in een kokertje zitten is het een den. En als de naalden in bundeltjes bij elkaar zitten, dan is het een lariks.

Een ezelsbruggetje hierbij zijn de beginletters van de boom en het aantal naalden: solo = spar, duo = den en legio= lariks!

Dood doet leven

3. Dood doet leven

Her en der zie je dode bomen in het bos staan of liggen. De afgestorven stammen blijven in het bos staan omdat dood hout in een natuurlijk bos thuishoort. Dood hout vormt een enorm belangrijke schakel in de kringloop!

Voedsel voor van alles

Het wegrottende hout levert voedingsstoffen op waar andere bomen weer van kunnen groeien. En ondertussen zijn de vele diertjes die de dode boom afbreken op hun beurt weer voedsel voor vogels en zoogdieren. Ook voor verschillende paddenstoelen is dood hout een belangrijke voedingsbodem.

Aan de vele spechtengaten kun je zien dat er heel wat insecten uit een dode boom te halen zijn. Daarnaast bieden de kwijnende stammen, door de wind afgebroken takken en ander dood hout goede schuil- en nestplaatsen, voor een rustende ree bijvoorbeeld of een roodborstgezin.

Praktische informatie

  • Wandelen op wegen en paden

  • Honden welkom, mits aan de lijn

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda