Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Lammervennen

Waar: Bezoekerscentrum Oisterwijk

Luisteren naar de natuur
1 uur 0
3 km

Over de route

Route geschikt voor kinderen! Ontdek bijzondere natuurweetjes en doe leuke opdrachten tijdens deze gezinswandeling door het bos.

Waar kun je starten

Bezoekerscentrum Oistewijk

Wat kom je onderweg tegen?

Venkraai - zwarte stern

1. Boshuis Venkraai

Dit schattige boscafé is het start- en eindpunt van de wandeling. 

Het gebouw is meer dan honderd jaar oud en werd door Natuurmonumenten als boswachterswoning gebouwd. Destijds mocht de boswachter er snoepwaren, koffie en limonade verkopen als bijverdienste, maar alcohol was verboden! 

Zwarte stern

De naam Venkraai komt van de zwarte stern, die vroeger in de vennen broedde, maar die hier nu niet meer voorkomt. Deze vogel werd ven-kraai genoemd, omdat de kraai een van de weinige zwarte vogels was die men kende. 

Broeden doen zwarte sterns op drijvende planten, zoals krabbenscheer. Doordat die op veel plekken in het land zijn verdwenen als gevolg van watervervuiling, broeden er veel minder zwarte sterns in ons land. Waar mogelijk helpen de boswachters de vogels door speciale broedvlotjes in het water te leggen. 

Wie weet komt de vogel ook hier ooit nog terug...

De geheimen van dood hout

2. Dood hout in het bos

De boswachters van Natuurmonumenten krijgen wel eens de vraag: "Waarom ruimen jullie al dat dode hout niet op? Het is zo'n rommeltje in het bos."

Maar wat mensen vaak niet weten: dankzij dat dode hout is er juist veel méér leven in het bos! Hier komen namelijk allerlei insecten op af, paddenstoelen en plantjes groeien er op en kleine dieren vinden er een schuil- of leefplek. Maar ook grotere dieren als spechten en vleermuizen profiteren van dit hout: als voedselplek of om in een holte te verblijven. 

Opdracht - Beestjes ontdekken

Til eens een dode tak op of kijk van dicht bij naar die dode bomen. Wat zie jij allemaal? Je kunt zoeken naar pissebedden, spinnetjes, duizendpoten, boorgaatjes van andere insecten, paddenstoelen en ga zo maar door!

Luisteren - horen

3. Ssst...de natuur spreekt

Tijd voor een momentje stil genieten bij het bankje aan het Lammerven. Het ven dankt zijn naam aan de lammetjes die hier vroeger werden gewassen. Schone wol bracht het meeste op, dus boeren hadden er wel wat voor over om de dieren schoon te houden!

Opdracht - Wat hoor jij?

Ga lekker bij het ven staan of ga op het bankje zitten. Doe je ogen dicht en zorg dat je heel stil bent. Luister dan eens naar alle geluiden om je heen. Hoe langer je stil bent, hoe meer je hoort. 

Als de wind verkeerd staat, kun je ook de snelweg of misschien een trein horen. Dat vinden wij ook jammer, maar de natuur in Nederland is helaas te klein om alle geluiden tegen te houden. En als je bedenkt dat die geluiden van enkele kilometers verderop komen, dan is dat toch ook wel weer bijzonder.

Waarschijnlijk hoor je ook de wind door het riet waaien. De kans is groot dat je een specht hoort kloppen op een boom. Of dat je het gekwetter hoort van één van de vele mezensoorten die hier voorkomen!

Praktische informatie

  • Boshuis Venkraai

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda