Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute 14 vennenwandeling, vlak bij Oisterwijk

Wandelen

Wandelroute 14 vennenwandeling, vlak bij Oisterwijk

Maak een fraaie, stevige wandeling langs de vele vennen in Oisterwijk. Geniet van het uitzicht over het water, wandel door de bossen en laat je verrassen door de bijzondere combinatie van bos, heide en vennen.

Volg voor de route de blauwe pijlen op de paaltjes.

Wandel deze route met onze route app

  • Download de

De route

 Startpunt

1Speijckven

Je start bij het nieuwe bezoekerscentrum van Natuurmonumenten met de horeca 'Groot Speijck'. Als je doorwandelt, zie je door de bomen het Speijckven liggen. Het is een gegraven ven: het slib is uit het ven geschept en ligt als een ophoging aan de rand van het ven. Je zou hier zomaar een ijsvogel op één van de laaghangende takken kunnen zien zitten!In de lente en zomer zie je hier vaak kinderen de watersafari doen. Een educatieve speurtocht voor (basisschool)kinderen: zij gaan op zoek naar waterbeestjes!

2Diaconieven

Het volgende ven dat we passeren is het Diaconieven. Dit is het eerste ven dat Natuurmonumenten in Brabant in 1913 kocht. Op het Diaconieven en de andere vennen kun je allerlei watervogels zien, zoals kuifeenden en dodaarzen.

Diaconieven
Diaconieven
Diaconieven
Diaconieven

3Brandven

Als je op de kaart kijkt, zul je zien dat de vele vennen in de Oisterwijkse bossen allerlei verschillende namen hebben. Van personen tot kleuren, maar achter elke naam schuilt een verhaal. Het Brandven dankt zijn naam aan het feit dat hier bluswater uitgehaald werd.Vogels kijkenOp de vele vennen kun je allerlei vogels tegenkomen, maar vergeet ook niet omhoog te kijken en goed te luisteren. Grote kans dat je of het gelach van een groene specht hoort, of het geroffel op de bomen door één van de spechtensoorten die hier voorkomen, zoals de grote bonte specht of de zwarte specht. Die laatste is trouwens een stuk groter dan de grote bonte specht, al doet de naam anders vermoeden!

Brandven
Brandven
Brandven
Brandven

4Groot Kolkven

Vanaf deze plek kijk je uit over het grootste ven in dit natuurgebied. Het Groot Kolkven stamt uit de ijstijd. Het ven is een restant van een oud smeltwaterdal, dat ontstond door een grote kolkende waterstroom. Natuurmonumenten verhuurt dit ven ook aan de lokale visclub, die met bootjes het ven op mogen. Aan de oostkant van het ven ligt nog een prachtig uitkijkpunt, dat tevens een visplek is voor rolstoelgebruikers.

Groot Kolkven
Groot Kolkven

5Mijnbouw

Als je hier door de bossen wandelt, loop je eigenlijk ook door een stukje historie van de mijnbouw. De dennen die je hier ziet, zijn namelijk ooit geplant als productiebos, dat belangrijk was voor de mijnbouw. Dennenhout kraakt namelijk voordat het breekt. Het was dus het perfecte hout om mijngangen te stutten. Mijnwerkers werden tijdig gewaarschuwd als een gang in dreigde te storten! Bij het Lammerven zie je struiken gagel, die in de zomer heerlijk geuren. Deze plant werd gebruikt om bier te brouwen.

Mijnbouw
Mijnbouw

6Oude boswachterswoning

Tijd voor koffie of thee of iets anders lekkers? Bij Boshuis Venkraai kun je prima terecht om de lange wandeling te onderbreken. Het gebouw is een voormalige boswachterswoning. De naam Venkraai, die komt van een vogel die hier vroeger veel voorkwam: de zwarte stern, ofwel ven-kraai!

Oude boswachterswoning
Oude boswachterswoning
Oude boswachterswoning
Oude boswachterswoning

7Goor is niet vies!

Het meest gefotografeerde ven in Oisterwijk, moet wel Voorste Goorven zijn. Vanaf meerdere kanten van het ven heb je een geweldig uitzicht over dit prachtige ven, al doet de naam Goorven anders vermoeden. Maar niets is minder waar! Goor betekent 'moeras'. Vroeger werkten de mensen hier veel met hun handen in het veen en kregen ze hun handen niet goed schoon, deze bleven goor...

Goor is niet vies!
Goor is niet vies!

8Stenen uit de oorlog

Let zometeen eens op het wandelpad waar je overheen loopt. Het is namelijk geen echt zandpad, er liggen allerlei stenen! Dit is puin van het in de oorlog plat gebombardeerde Rotterdam. Gevangen Oekraïners moesten deze paden zo aanleggen, zodat de Duitsers begaanbare paden kregen voor hun voertuigen.

9Witven

Je bent net om het Witven heen gelopen. Hoe dit ven aan zijn naam komt? Loop maar eens naar de rand van dit ven en kijk door het heldere water naar de bodem. Er ligt wit zand.

Witven
Witven

10Klein Aderven

Je staat nu bij het Klein Aderven. Net als het Witven, Van Esschenven en Groot Aderven, is dit ven ontstaan door winderosie. Dit kun je onder meer herleiden aan de ligging van de vennen in west/zuidwest-oost/noordoostelijke richting. Bij het Groot Aderven, waar je straks langs loopt, zie je dat steeds meer planten en struiken het ven inpikken. Als we hier niets aan doen, dan is er over 100 jaar geen ven meer over. Natuurmonumenten zal het ven daarom in de toekomst schoonmaken.

Klein Aderven
Klein Aderven

11Natuurzwembad

Van het Groot Aderven loop je nu naar het Staalbergven. Natuurmonumenten heeft dit verpacht aan de gemeente. Het is nu onder andere een natuurzwembad met voorzieningen. Je wandelt zometeen langs Hotel Boschoord, steekt dan een weg over en loopt tegen het Van Esschenven aan.

Natuurzwembad
Natuurzwembad

12Van Esschenven

Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. De plas dankt zijn naam aan de familie Van Essch, die vroeger tot de notabelen van Oisterwijk behoorden. In de lente en zomer vliegen hier rond de schemer vleermuizen vlak over het water, op jacht naar insecten.

Van Esschenven
Van Esschenven

13Van Tienhovenbank

Wat je op deze route zeker moet doen: maak een klein uitstapje van de route en neem even plaats op de Van Tienhovenbank en probeer je voor te stellen hoe het honderd jaar geleden was. Want toen kocht Natuurmonumenten het eerste stuk van de Oisterwijkse Bossen om het fraaie gebied te beschermen. Pieter van Tienhoven vervulde daarbij een zeer belangrijke rol! Deze bank is naar hem vernoemd. De foto is gemaakt tijdens de onthulling in 1935. Pieter van Tienhoven was van 1907 t/m 1952 bestuurslid van Natuurmonumenten en vervulde een hoofdrol bij de aankoop van de Oisterwijkse Bossen en Vennen, maar ook van andere natuurgebieden.

Van Tienhovenbank
Van Tienhovenbank

14Heiven

Na de grootsheid van het Goorven, loop je hier langs het kleine, bijna schattige, Heiven. Dit ven wordt alleen gevoed door regenwater. Vroeger zag je rondom dit ven veel heideplanten staan, vandaar de naam.

Heiven
Heiven

15De Brouwkuip

Het laatste ven op de route, is de Brouwkuip. Oisterwijkers hebben het ven deze naam gegeven, omdat bierbrouwers hun kuipen in dit ven reinigden. Dit omdat de Voorste Stroom, dichtbij de bebouwing, zo vervuild was door chemicaliën en afvalstoffen van de wolindustrie, waardoor ze deze stroom de vuilstroom noemden. In een aantal bomen vlak bij het ven hangen grote groene kasten. Dit zijn vleermuiskasten.

De Brouwkuip
De Brouwkuip
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.