Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Wandelen

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Maak een leuke korte wandeling door het Oisterwijkse bos langs enkele vennen, waaronder het Kolkven.

Volg voor de wandeling de paaltjes met witte pijlen.

De route

 Startpunt

1Vogels in het bos

Ook tijdens deze kortere wandeling kun je allerlei vogels tegenkomen. Vinken, mezen, boomklevers en verschillende spechten, zoals de grote bonte specht. Die hoor je vaak eerder dan je hem ziet! Luister of je zijn geroffel op de bomen hoort. Loop eens (over de paden) de kant op van het geluid en kijk goed in de dennenbomen of je deze zwart-witte vogel ziet!

Vogels in het bos
Vogels in het bos

2Gevarieerd bos

Het voormalige productiebos wordt dankzij het natuurbeheer van Natuurmonumenten langzaamaan steeds meer een natuurlijk en gevarieerd bos. Maar hoewel er steeds meer loofbomen in de Oisterwijkse bossen komen, blijven de naaldbomen voorlopig in de meerderheid. Een manier om de belangrijkste soorten die hier staan te herkennen, is het tellen van de naalden.Ezelsbruggetje Als de naalden steeds twee aan twee in een kokertje zitten is het een den. Zit elke naald apart aan de tak dan is het een spar. En als de naalden in bundeltjes bij elkaar zitten dan is het een lariks. Een ezelsbruggetje hierbij, zijn de beginletters van de boom en het aantal naalden: solo = spar, duo = den en legio= lariks!

Gevarieerd bos
Gevarieerd bos

3Dood doet leven

Her en der zie je dode bomen in het bos staan of liggen. De afgestorven stammen blijven in het bos staan omdat dood hout in een natuurlijk bos thuishoort. Ze vormen namelijk een belangrijke schakel in de kringloop!Voedsel Het wegrottende hout levert voedingsstoffen op waar andere bomen weer van kunnen groeien. En ondertussen leveren de vele diertjes die de dode boom afbreken weer voedsel op voor vogels en zoogdieren. Ook voor verschillende paddenstoelen is dood hout een belangrijke voedingsbodem. Aan de vele spechtengaten in berken is te zien dat er heel wat insecten uit een dode boom te halen zijn. Daarnaast bieden de kwijnende stammen, afgerukte takken en ander dood hout goede schuil- en nestplaatsen, voor een rustende ree bijvoorbeeld of een roodborstengezin.

Dood doet leven
Dood doet leven

4Kolkven

Vanuit het bos ziet je plots het Kolkven schitteren. Je loopt een stuk langs het grootste ven in de Oisterwijkse Bossen. Op meerdere plekken kun je vlak bij het water komen.Smeltwater Dit ven is niet door poolwinden uitgestoven, zoals veel andere vennen in de buurt. Het kolkende water van een oude (smeltwater-)rivier heeft het uitgeslepen. Hierdoor is het Kolkven ook een stuk dieper dan de andere Oisterwijkse vennen. Je kunt hier allerlei vogels aantreffen. Van een zilverreiger die langs de kant staat en loert op een prooi tot verschillende eenden- en ganzensoorten midden op het water.

Kolkven
Kolkven

5Vissersplaats

Vanaf de steiger, waar de vissersbootjes van de Oisterwijkse hengelsportvereniging liggen, het je een prachtig uitzicht over het Groot Kolkven. Je komt straks nog langs drie kleinere vennen, die weer heel anders aandoen. Dat komt onder andere doordat die dus op een andere manier, namelijk door de wind, zijn ontstaan.

Vissersplaats
Vissersplaats

6Brandven

Vanaf het bankje kijk je uit over het Brandven. Waar het Kolkven zijn naam dankt aan de ontstaansgeschiedenis, is dit ven vernoemd naar de functie die het had. Uit het Brandven werd vroeger bluswater gehaald.Gagel Langs veel van de vennen vind je de beschermde plant Gagel. Van deze struik werd vroeger en ook tegenwoordig weer bier gebrouwen. Daarnaast zou de geur van de plant insectenwerend werken.Waterlelies Hoe mooi het er ook uitziet, Natuurmonumenten is niet altijd even blij met weelderige begroeiing van witte waterlelies. De waterlelies zorgen ervoor dat het vennetje langzaam maar zeker dichtgroeit. Bovendien horen witte waterlelies oorspronkelijk niet in een ven thuis.

Brandven
Brandven

7Zwarte specht

In de Oisterwijkse bossen heb je de grootste kans om de groene of de grote bonte specht te zien. De groene specht valt met name op door zijn gelach en mooie kleur. De grote bonte specht juist weer door het geroffel op de bomen en zijn zwart-witte kleed en rode kop. Het grootste familielid, de zwarte specht, is heel schuw en zie je dan ook niet vaak. Maar je weet het meteen als je er eentje ziet. Hij is namelijk anderhalf keer groter dan de grote bonte specht, die wel groter is dan de middelste en kleine bonte specht!

Zwarte specht
Zwarte specht

8Diaconieven

De heuvels, de langwerpige vorm en het feit dat het ven in zuidwest-noordoostelijke richting ligt, duiden erop dat dit ven in een ver verleden door de wind is gevormd. Aan de plantengroei kun je zien dat dit ven veel voedselarmer (en dus natuurlijker) is dan de vorige vennen: witte waterlelies ontbreken nagenoeg en langs de oevers groeit bijvoorbeeld waternavel (herkenbaar aan het kuiltje in het midden van het blad). Het hoort niet bij de officiële route, maar een rondje om het ven heen is zeker de moeite waard! Je komt dan weer op deze plek uit.

Diaconieven
Diaconieven

9Speijckven

Een van de kleinere vennen in het natuurgebied is het Speijckven. Dit kleine ven trekt daardoor andere vogels aan dan het Kolkven doet. Je kan hier bijvoorbeeld zomaar een ijsvogel zien zitten op een van de overhangende takken! 

Speijckven
Speijckven
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.