Word lid
Waar we voor staan

Red onze insecten

Het gaat slecht met de vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere kriebelbeestjes die zo belangrijk zijn voor de natuur. In amper dertig jaar tijd verdween 76% van alle insecten. Dat alarmerende nieuws kwam in oktober 2017 naar buiten. Het baseert zich op grondig onderzoek in 63 natuurgebieden in Duitsland, vergelijkbaar met natuurgebieden in ons land. Op dit moment voeren de wetenschappers een onderzoek uit in eigen land. Hierover later meer.

Wat kun jij doen?

Het verlies van driekwart van onze insecten is een aanslag op de natuur. Daarom moeten we de beestjes helpen, niet alleen in onze natuurgebieden, maar ook bij jou in de tuin, balkon of groenstrook in de buurt. Je maakt die stukjes groen natuurvriendelijker door een vlinderstruik te planten of inheemse bloemen te zaaien. Een insectenhotel en een composthoop helpen ook. Wil je nog meer doen? In de gratis insectengids ‘Alle beestjes helpen’ staan nog meer tips en informatie.

Vraag het gratis insectengidsje aan

Waarom is het verdwijnen van insecten zo rampzalig voor de natuur? Omdat insecten een hoofdrol spelen in de kringloop van het leven. Ze verwerken organisch materiaal en zorgen zo voor een gezonde bodem, zodat planten en bomen kunnen groeien. Bijen en vlinders bestuiven bloemen. Verder zijn insecten onmisbaar als voedsel voor talloze andere soorten dieren. Het roer moet om, maar hoe dan?

Hoe komt het?

Voor we weten wat te doen, moeten we eerst de oorzaken kennen. Net als alle natuur, hebben ook insecten te lijden onder de industrie, de stenen stad, de vele snelwegen en vooral de intensivering van de landbouw. Op de grote, eentonige, zwaar bespoten velden is geen plek meer voor insecten. De vervuiling heeft ook effect op de natuurgebieden, omdat de regen stikstof en mest meevoert. Hierdoor verdwijnen veel soorten planten en de insecten die daar weer van afhankelijk zijn.

Wat kunnen we doen?

Om het tij echt te keren, zou ons hele landbouwsysteem op zijn kop moeten. Die zou dan natuurvriendelijker moeten, met minder uitstoot en meer afwisseling. De bloemenrijke weides, die je tegenwoordig alleen in natuurgebieden of bij biologische boerderijen tegenkomt, moeten terug. En ook de bomen en struiken in het veld. Zo maken we ons landschap weer groen en gezond.

De sleutel van deze ommekeer ligt overigens niet bij de boeren, maar bij iedereen. Als consumenten bepalen we wat we eten en hoe dat eten wordt gemaakt. Voor het zover is, kun je zelf al het voortouw nemen door bewuster te eten; minder vlees en vaker biologisch. En je kunt jouw kleine stukje groen wel toegankelijk maken voor insecten. Hoe? Kijk hier

Wat doet Natuurmonumenten?

De resultaten van het Duitse onderzoek waren schokkend, ook voor Natuurmonumenten. Eigen deelonderzoeken wezen ook wel in die richting. Maar nu bleken niet alleen de kwetsbare soorten, maar alle insectensoorten hard achteruit te hollen. Meer dan 100.000 mensen tekenden een petitie, een pleidooi voor het omschakelen naar een natuurvriendelijke landbouw. Die stuurden we naar minister Schouten van Landbouw.

Verder werken we, samen met andere natuurorganisaties, overheden en bedrijfsleven, aan een Deltaplan Biodiversiteitsherstel. En we zoeken in het beheer steeds vaker naar samenwerking met boeren, bijvoorbeeld rond de natuurgebieden Hackfort en Velhorst.

In veel van onze eigen gebieden doen we extra veel voor insecten, bijvoorbeeld in de bloemrijke hooilandjes. We hebben sinds 1924 ook een heus insectenreservaat, op Texel. In deze Zandkuil komen zeldzame graafwespen en graafbijen voor.

Met de kinderen van OERRR komen we in actie voor de bij. Het doel: met alle kinderen van Nederland alle Nederlandse tuinen bij-vriendelijk maken. Lees meer over de actie van OERRR

Natuur ontwikkelen en behouden

Ben jij al lid van Natuurmonumenten? Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe meer we kunnen doen voor insecten en hoe meer natuur we kunnen ontwikkelen en behouden.

Word lid

Nieuws over insecten

 • 18 APRIL 2018

  Bijenbrigade van OERRR maakt eerste tuin bij-vriendelijk

  De bijenbrigade van OERRR heeft het voorbeeld gegeven: samen met 20 kinderen hebben zij in Rotterdam een tuin bij-vriendelijk gemaakt. De make-over van de tuin is het startschot van een campagne om in heel Nederland tuinen bij-vriendelijk te maken. Alle kinderen in Nederland kunnen meedoen!

 • 27 MAART 2018 | Wilco Meijers

  Gespreid bedje voor Texelse bijen

  De Zandkuil op Texel is opgeknapt voor de vele zandbijen en graafwespen die hier voorkomen.

 • 19 MAART 2018 | Natuurmonumenten

  Europa heeft jouw bijenadvies nodig!

  Via een een enquête kun jij aan de Europese Commissie laten weten hoe belangrijk je het vindt om het gebruik van pesticiden te verminderen.