Voor de natuur was er in 2022 opnieuw droogte, een overmaat aan stikstof en vogelgriep. Maar er waren ook lichtpunten: kraanvogelkuikens in het Korenburgerveen en de vondst van een zeldzame mossoort.
Hoe voorkom je dat bladluizen en slakken uitgroeien tot een plaag? Zorg goed voor hun natuurlijke belagers! Ga bijvoorbeeld de luizen te lijf met lieveheersbeestjes. Boswachter Mathiska geeft tips over lastpakken in je tuin.
Jacob de Bruin is ecoloog en schrijft over zijn belevenissen in het Fochteloërveen. In zijn column Beestjes van De Bruin vertelt hij over bijzondere beestjes en zeldzame plantensoorten in het hoogveengebied.
Over 2013 en 2021 samen zijn 117 soorten uit het gebied bekend en zijn 23 Rode Lijstsoorten vastgesteld. Wat is het verhaal over deze boeiende insecten? En waar kun je ze in een wandeling zelf bekijken?
Het kan zo ineens gebeuren. Je wandelt laat op een zomeravond, in de schemering, door het bos en ziet groene lichtjes tussen de bomen. Als je om je heen kijkt zie je er nog meer. Overal groene lichtjes. Wat je gezien hebt? Vuurvliegjes.
Vanaf zaterdag 16 juli is het weer mogelijk om de lange wandelroute in de Korendijkse Slikken te wandelen. Niet alleen de wandeling in het gebied is in deze tijd van het jaar een geweldige beleving. Je kunt zelfs een glimp opvangen van de zeearenden die hier dit jaar weer een jong groot brengen.
Hoe help je de dieren in je tuin te overleven? Boswachter Mathiska geeft 8 tips om te voorkomen dat je tuin in een woestijn verandert. Je kunt nu alvast aan de slag...
Dit jaar telden de vrijwilligers het hoogste aantal heideblauwtjes ooit in Duivelshof. Dat tellen is een secuur en intensief werk. Naast heel veel heideblauwtjes werd ook de gevlekte witsnuitlibel na jaren afwezigheid weer gesignaleerd.
Je hebt ze vast al gezien de boswachters met hun tractoren en maaimachines op de berg. De (kalk)graslanden worden gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd als wintervoer voor de schapen.