Dankzij onderzoekers Marcel Prick en Jo Hermans zijn er dit jaar maar liefst 60 nieuwe soorten nachtvlinders en micro's aangetroffen op de Brunssummerheide. Dat is heel goed nieuws in een periode dat de insecten het heel erg moeilijk hebben.
Lopend door het Witte Veen zagen we ze ineens. Verspreid over een paar honderd vierkante meter ontdekten we tientallen gekleurde bergjes. Het waren uitwerpselen van de Schotse hooglander met daaromheen kleine hoopjes lichtgekleurd zand. Het resultaat van actieve mestkevers.
Zeventien vrijwilligers van Natuurmonumenten telden ook dit jaar de vlinders in De Wieden. Ze bekeken vooral gebieden rond Dwarsgracht en Ronduite. Een opvallende conclusie is dat de zeldzame koninginnenpage steeds meer rondfladdert in het natuurgebied.
In Duin en Kruidberg wordt deze weken hard gewerkt aan natuurherstel. Er zijn grote stukken kaal gemaakt en er zijn bomen weggehaald. Het ziet er groots uit. De boswachters krijgen regelmatig vragen van bezoekers en omwonenden over het werk. Boswachter Jowien van der Vegte legt met film en foto's uit wat je ziet.
Nu de zomer voorbij is komen bij ons ‘de cijfers’ binnen. Vrijwilligers telden afgelopen maanden vlinders, libellen en vogels. Belangrijke cijfers voor ons. We kunnen de winterperiode dan gebruiken om eventuele vraagstukken op te lossen of om locaties te verbeteren voor bepaalde soorten.
Sommige vlinders, zoals de dagpauwoog, gehakkelde aurelia en de kleine vos, overwinteren in Nederland. De gangen van onze Beemster forten zijn daarvoor een favoriete plek!
Weinig mensen kennen hem bij naam, dit bijzondere duingras dat klinkt als een gedicht. En de dikke aarpluimen op dunne stengeltjes vrágen er haast om, om als nepsigaartje in je mond gestoken te worden. Je komt dit grasje steeds meer tegen in de duinen van Zuid-Kennemerland en dat is een mooi resultaat van alle herstelmaatregelen van de afgelopen jaren.
Boswachters in Twente gaan zich hard maken voor meer akkerkruiden tussen de granen en starten met een visie speciaal voor akkers. Klaproos, kamille en korenbloem, rood-wit-blauw als de Nederlandse vlag moeten op z’n minst voorkomen in elke akker.
Hoe verklaren we de naam Haagse bos in Twente. We legden de vraag naar bij de cultuurhistorische vereniging. En mocht je al denken dat het iets met Den Haag te maken heeft, niets is minder waar.