Ga direct naar inhoud

5 tips voor sneeuw- en ijspret

Ben jij ook gek op sneeuwpret? Maak een mooie sneeuwengel, hou een sneeuwballen gevecht, ga sporen zoeken of, als het hard gevroren heeft, glijden en glibberen op het ijs. OERRR geeft je de leukste tips voor sneeuw- en ijspret.

Sneeuwpret OERRR

IJskunst maken

Als het vriest maak je de mooiste ijskunst. Vul zandvormpjes of kleine bakjes met water en voeg hier kleurrijke bloemetjes, blaadjes of besjes aan toe. Leg een touwtje door het water. Zet nu de bakjes in de vrieskou.

Tip: leg één touw in de bakjes om je ijskunst mee op te hangen.

Is het water helemaal bevroren? Druk dan het ijs voorzichtig uit de vorm. Klaar! Laat je ijsjuwelen schitteren voor je raam of in een boom. Echt ijspret!

Ijskunst

IJskunst

Proef de sneeuw

Weet jij hoe sneeuw proeft? Ga samen tijdens een sneeuwbui naar buiten. Ogen dicht, mond open, hoofd achterover en proeven! En waar smaakt het naar? Op en top sneeuwpret! 

Proef de sneeuw

Proef de sneeuw

Maak een sneeuwengel

Weet je hoe je je eigen afdruk van een sneeuwengel maakt? Ga op je rug in de sneeuw liggen. Dat kan op het ijs maar ook gewoon in het gras. Beweeg vervolgens je armen en benen op en neer. Alsof je aan het zwemmen bent!

En? Hoe ziet jouw sneeuwengel eruit? Heeft-ie grote vleugels, of kleine?

Sneeuwengel

Sneeuwengel

Sporen zoeken

Ook in de winter sluipen dieren ongemerkt rond. Tenminste: dat denken ze! Want jij kunt ze opsporen. Ga ’s ochtends vroeg naar buiten als het net gesneeuwd heeft. Kijk goed naar de sneeuw en let op afdrukken, vooral in de buurt van bomen en struiken.

En? Welke sporen ben je tegengekomen? 

Ook leuk

Maak je eigen sporen! Gebruik takjes om een afdruk te maken of maak met je eigen voetstappen een voetstap van een reus! Met je vuisten kun je teenafdrukken maken. Wie weet de reus te vinden?

Sporen zoeken

Sporen zoeken

Maak een ijsbaan

Klaar voor een flinke dosis ijspret? Bij vorst bevriezen sloten en meren. Maar je kunt ook zelf een ijsbaan(tje) maken. Kies een plek die niet als looproute wordt gebruikt, maar waar wel water blijft staan. Giet een dun laagje water op je baan, en wacht tot dit bevroren is. Tip: warm water bevriest sneller dan koud water! Herhaal dit een aantal keer tot je een mooi glad baantje hebt. En glijden maar!

IJsbaan

Maak en ijsbaan