Ga direct naar inhoud

Drijven of zinken?

Blaadjes, takjes en andere vondsten uit de natuur blijven soms drijven op het water. Kun jij raden wat blijft drijven en wat zal zinken? Doe eens een drijfwedstrijd: welk blaadje is het snelst?

drijven en zinken

Verzamel een handvol bladeren, takjes en steentjes en kijk wat blijft drijven en wat niet. Steentjes zinken natuurlijk, maar niet als je er eentje op een blaadje legt. En hoeveel druppels water kun je op een blaadje laten vallen voor 'ie gaat zinken? Heb je geen sloot in de buurt of is je kind nog wel erg klein? Vul dan een emmer of een teil met water om de drijftest te doen. 

Drijfwedstrijd

Met verschillende blaadjes, takjes en stromend water kun je een drijfwedstrijd doen: wat wordt het snelst meegenomen door het water? Gooi tegelijkertijd op ongeveer dezelfde hoogte iets in het water. Doe dit wel voorzichtig, anders zinkt het nog! Wacht bij de vooraf afgesproken finish wat het snelst is. Tip: dit werkt erg goed bij een brug. Laat tegelijkertijd aan de ene kant van de brug iets in het water vallen en kijk aan de andere kant wat het snelst weer tevoorschijn komt.

Misschien vind je dit ook leuk