Ga direct naar inhoud

Zaden oogsten

Zijn de bloemen in je tuin uitgebloeid? Geen nood! De zaden die je bloemen hebben gemaakt, kun je oogsten en weer gebruiken voor volgende jaar.

Zaden oogsten

In september tot november kun je zaden uit je uitgebloeide bloemen gaan verzamelen. Laat er ook wat zitten voor de vogeltjes, vinden ze lekker. De stengels van de uitgebloeide bloemen kan je ook laten staan. Sommige stelen zijn hol en daarom een fijn plekje voor insecten om te overwinteren.

Zaden van bloemen oogsten doe je zo

  1. Knip de zaaddoosjes van de plant. Bij iedere plant zitten de zaadjes anders verpakt. Kijk maar eens goed of je ze kan vinden.
  2. Strooi de bloemenzaadjes uit op een schaaltje om te drogen. Zet ze op een warm plekje maar niet in de volle zon.
  3. Zijn de zaadjes droog? Bewaar ze dan in een zakje of doosje. Maak bijvoorbeeld zelf zakjes van een koffiefilter en zet de naam van de bloem erop.
  4. Bewaar de zaden vervolgens op een donkere, droge en koele plek.

Zoek de zaadjes

In de plant kan je de zaden altijd vinden op de plek waar de bloem heeft gebloeid. Wacht tot de bloemen helemaal zijn verdord en uitgedroogd. Er zijn verschillende manieren om de zaadjes te verzamelen.

Schudden maar

De bloemen van korenbloem, kamille en goudsbloem pluk je van de stengel wanneer de bloemblaadjes afgevallen zijn en het kopje bruin en droog is geworden. Knip de bloemstengel af. Neem een wit papieren vel of een wit laken. Schud de stengel op z’n kop boven een wit papieren vel of laken. Door voorzichtig te schudden vallen de zaadjes erop. Omdat de ondergrond wit is, zie je de zaadjes goed liggen en kan je ze makkelijk bij elkaar vegen.

Klaproos zaden oogsten

Bloemen als de klaproos, vingerhoedskruid, koekoeksbloem of ridderspoor hebben zogenaamde zaaddoosjes. Dit zijn doosjes waar de zaden in verstopt zitten. Peuter de zaaddoosjes open en kijk maar eens goed of ze tevoorschijn komen.

Zaden klaproos oogsten

Zaadjes van de uitgebloeide klaproos