Ga direct naar inhoud

Zo maak je zelf een windwijzer

Van: 'koud hé?' tot: 'lekker weertje vandaag!' het weer is iets waar we vaak over praten. Dankzij deze zelfgemaakte windwijzer kun jij voortaan vertellen waar de wind vandaan komt.

Maak zelf een windwijzer

Nederland ligt in Noord-Europa en daar laat het weer álles zien wat het te bieden heeft: regen, storm, sneeuw en zon. Dit komt doordat koude lucht vanaf de Noordpool botst tegen de hete tropenlucht die van de evenaar komt. Die botsingen zorgen voor hoge- en lagedrukgebieden. Deze weermachine zorgt vaak voor verrassingen. 

Wil jij meer weten over het weer? Dan kun je beginnen met het maken van een windwijzer.  

Dit heb je nodig om zelf een windwijzer te kunnen maken:

 • karton
 • lijm
 • bloempot, gevuld met zand of aarde
 • liniaal
 • viltstift
 • twee rietjes
 • satéstokje
 • schaar
 • stevig papier

Zo maak je zelf een windwaaier

 1. Knip een driehoek uit het karton. Hier maak je de pijl en de staart van de windwijzer van door de top van de driehoek af te knippen (zo krijg je een kleinere driehoek (de pijl) en een piramide zonder top (de staart)).
 2. Pak een rietje en knip aan beide uiteinden een inkeping. Duw de top van de net geknipte driehoek aan de ene kant van het rietje en het andere stuk karton aan de andere kant. Beide stukken karton duw je met de knipkant in het rietje.
 3. Duw de punt van het satéstokje door het midden van het rietje.  
 4. Teken een kruis op het papier door twee lijnen te trekken van de punten linksboven naar rechtsonder en van linksonder naar rechtsboven. Zet de bloempot met de bovenkant naar beneden op het midden van de papier. Teken met stift een rondje op het papier, strak om de bloempot heen. Maak een gaatje in het midden van de cirkel.
 5. Knip de cirkel uit. Teken of schrijf de windrichtingen (noord, oost, zuid en west) op de cirkel. Vul de bloempot met zand of met aarde en leg de cirkel er bovenop, met de windrichtingen naar boven. 
 6. Zet het tweede rietje in het gaatje in de pot met aarde. Steek de satéprikker met daaraan het rietje met de pijl in het rietje in de aarde. 
 7. Zet je windwijzer op een winderige plek. Controleer met een kompas (zit vaak ook op een smartphone) waar het noorden is.  
 8. Download hier de hele beschrijving voor het maken van de windwijzer 

Tip: een wind wordt altijd genoemd naar de richting waaruit hij waait. Een noordenwind komt dus uit het noorden en blaast naar het zuiden.

Misschien vind je dit ook leuk