Ga direct naar inhoud

Sterren en maan

Wanneer je 's nachts naar de hemel kijkt gaat er een wereld voor je open. Kijk naar de maan en de sterren. Misschien zie je wel een vallende ster!

Sterren en de maan

Het heelal

Het heelal is oneindig groot! Het heelal is zo groot dat je het je eigenlijk niet kunt voorstellen. Het is alles om ons heen: de sterren, planeten, manen, asteroïden en zelfs zwarte gaten.

De maan

De maan is een grote bol gemaakt van rotsen, stof en kraters, en zweeft om de aarde heen. Soms ziet het eruit als een mooie ronde koek, andere keren is het maar een klein stukje zichtbaar. De maan helpt ons om 's nachts te zien. Wist je dat tussen de aarde en de maan een afstand van bijna 400.000 kilometer zit?

Aarde en maan

Sterren

Sterren zijn eigenlijk gigantische bollen van heet gas, die ontzettend ver weg in de ruimte zweven. Sommige zijn rood, andere blauw, en ze hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen. Alle sterren die we kennen hebben een naam. Misschien ken je er een paar zoals de Grote en Kleine Beer? Vergeet niet een wens te doen als je er een ziet!

Grote Beer

Vallende sterren

Wanneer je 's nachts naar de lucht kijkt, zou je soms een vallende ster kunnen zien! Maar wist je hoe ze ontstaan? Eigenlijk zijn het geen echte sterren, maar stukjes steen en stof die door de ruimte zweven. Als ze onze atmosfeer (de atmosfeer is een soort onzichtbare laag van lucht die om de aarde heen zit en ons helpt ademen, het weer regelt en ons beschermt tegen de zon) binnendringen, wrijven ze tegen luchtdeeltjes, waardoor ze heel heet worden en gloeien. Dat is de streep van licht die we zien als een vallende ster! 

Vallende sterren

Sterren kijken

Om het beste naar de sterren te kunnen kijken, zoek je een donkere plek zo ver mogelijk weg van de stadslichten en neem je een deken of stoel mee om op te zitten of in te liggen. Geef jezelf de tijd om aan de duisternis te wennen, kijk dan omhoog naar de sterrenhemel en probeer patronen in de sterren te herkennen. Het kan handig zijn om een verrekijker of telescoop te gebruiken voor een beter zicht. Mooi hè?