Ga direct naar inhoud
Heuvelachtige heidegebied vol verrassingen

Brunssummerheide

    • Eten en drinken
    • Fietsen
    • Hardlopen
    • Mountainbiken
    • Geschikt voor rolstoel
    • Wandelen
    • Rolstoel met begeleider
  • Bekijk alle routes
Ochtendbeeld

1001 kleuren, soorten en verhalen

" Het grootste heidegebied van Limburg maakt steeds opnieuw een geweldige indruk op mij. Ondanks de bedreigingen vanuit de directe omgeving van dit natuurgebied. Het vele "rood" van de bebouwing en het "grijs" van de wegen liggen immers als een hoefijzer om het natuurrijke "groen" en het prachtige "paars" van de Brunssummerheide.
Honderden hectare paars kleurende heide. Begraasd door een ijverige schaapskudde. Allerlei kleine en grote waterplaatsen gevormd door de hand van Moeder Natuur of de mens. Mystiek hoogveen met ijzerrijk bronwater en zeldzame planten. Donkere naaldbossen waar ooit de vuurmannen door dwaalden. Loofbossen met talloze planten- en dierensoorten. Een landschap zonder rechte lijnen en een rijke cultuurhistorie met sporen vanaf de oertijd. Ieder pad is anders, het landschap een geschiedenisboek. Uniek, om trots op te zijn. "

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg

Boswachter van dit gebied

Meer over Brunssummerheide

Over het gebied

De Brunssummerheide is een afwisselend natuurgebied. Wandel door de restanten van de vroegere naaldbossen of langs de gedeelten met afwisselend loofbos. Geniet van de ruimte op de open zandvlaktes en de karakteristieke vennen. Ook de heide is gevarieerd. Op de drogere gedeelten zie je struikheide groeien en op de nattere gedeelten dopheide. De heide wordt afgewisseld met grassen, struiken en boompjes. De afwisseling zorgt er voor dat er veel verschillende dieren kunnen leven. Je kijkt je ogen uit!

Als het warm is, zie je hoogstwaarschijnlijk een levendbarende hagedis, een zandhagedis of hazelworm die zich opwarmt in de zon. Met wat meer geluk zie je een ringslang. In de vennen en poelen leven padden, heikikkers, groene en bruine kikkers. 's Zomers hoor je in het gebied de veldkrekels en sprinkhanen tsjirpen. Om te zorgen dat de heide open blijft, graast er een schaapskudde. Iedere dag is de herder met zijn schapen op pad. Misschien kom je ze wel tegen!

De Roode Beek

De Brunssummerheide wordt doorsneden door de Roode Beek. Waar deze ontspringt groeien bijzondere planten als beenbreek, witte snavelbies en wolfsklauw. De Roode Beek dankt zijn naam aan een lugubere legende. Hier vochten ooit de Hessen, een Germaanse stam, een heftige strijd met de Romeinen om de heerschappij over het gebied. Al het bloed dat daar vloeide, stroomde de beek in en kleurde het water rood. Tegenwoordig weten we dat de Roode Beek en de Rodenbach roestkleurig zijn omdat de bodem plaatselijk veel ijzer bevat.

Vogels op de Brunssummerheide

De overgang tussen heide en bos is het leefgebied voor de zeldzame nachtzwaluw. Deze vogel broedt op de grond en is door zijn schutkleur bijna onzichtbaar. Maar in mei en juni kun je in de schemering zijn geheimzinnige rollende gezang horen. In de bossen vind je wel vijf verschillende spechtensoorten, waarvan de zwarte specht het indrukwekkendste is. Met zijn sterke snavel hakt hij holtes in de keiharde beukenbomen. In de holtes die hij niet meer gebruikt kunnen weer andere dieren leven, zoals de vleermuis. behalve het roffelen heeft hij een herkenbare roep.

Heidenatuurpark

De Brunssummerheide is onderdeel van het Heidenatuurpark: een natuurgebied van 2.100 hectare in het Nederlands-Duitse grensgebied in Zuid-Limburg. Het Heidenatuurpark bestaat verder uit de deelgebieden Natuurpark Roode Beek/Rodenbach en Teverenerheide. Natuurmonumenten werkt mee aan het verbinden van deze gebieden. In grote aaneengesloten gebieden wordt de verspreidings- en overlevingskans voor planten en dieren sterk vergroot. En kun jij genieten van meer ruimte, rust en schoonheid.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Brunssummerheide

Nieuws

Direct naar

Brunssummerheide

Wat wij hier doen

Behoud van de heide

De Brunssummerheide is gevormd door allerlei invloeden door meerdere tijdperken heen. Aardverschuivingen, klimaatveranderingen en de prehistorische Maas hebben eeuwenlang geschaafd aan dit landschap. Sinds de Middeleeuwen is de invloed van de mens op dit landschap erg groot geworden. Tegenwoordig is het professionele beheer geen overbodige luxe. Doen we niets, dan verandert de heide in bos. Om de heide open te houden, laten we schapen grazen en dunnen we de oprukkende bospercelen op een planmatige wijze. Want hoe gevarieerder de heide, hoe meer dieren en planten hier hun plekje kunnen vinden. Bezoekers beleven de Brunssummerheide steeds opnieuw. Iedere wandeling is anders. We onderhouden de wandel- en fietsroutes, zodat iedereen van dit gebied kan genieten. Help jij ook al mee?