Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Fazant, vlak bij Hoogerheide

Waar: Abdijbossen

Wandelroute Fazant, vlak bij Hoogerheide
1 uur 42
4,9 km

Over de route

Wandel over de steilrand van de Brabantse Wal, door de polder en langs sloten. Bekijk de kleine stuwen en geniet van het uitzicht vanaf het panoramapunt. Je kunt Antwerpen zien liggen. In de herfst en winter is het pad aardig nat; laarzen zijn dan wel een aanrader!

Hondenlosloopveld

Aan de kant van de Zouteweg in Hoogerheide ligt een hondenlosloopveld, waar je hond heerlijk los mag rennen.

Waar kun je starten

Abdijbossen
Startpunt

Café Calfven

Wat kom je onderweg tegen?

1. Welkom op de Brabantse Wal

Nederland staat bekend als 'plat' land, maar hier zie je dat dat niet altijd waar is. Deze abrupte verhoging in het landschap aan je rechterhand is de Brabantse Wal en aan je linkerkant ligt de Noordpolder van Ossendrecht. SteilrandDe Brabantse Wal strekt zich uit over kilometers afstand en ligt in de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en een deel van Steenbergen en Roosendaal. Het meest opvallende is de scherpe overgang van de hoog gelegen zandgronden naar de laag gelegen zeekleipolders. Deze steilrand bereikt hoogtes van ongeveer 20 meter boven NAP. Hij is waarschijnlijk ontstaan door erosie van de rivier de Schelde en door de zee.Door de overgangen tussen hoog en laag, droog en nat, zand en klei, vind je hier een uniek landschap met bijzondere planten en dieren. Natuurmonumenten zet zich in om dit bijzondere landschap en de bijbehorende natuur te behouden en leefbaar te maken.

2. Panoramatafel

Vanaf hier heb je mooi uitzicht over de Noordpolder en kun je goed speuren naar de fazant, waar deze route zijn naam aan dankt. Op de rand van deze panoramatafel lees je meer over de Noordpolder en de Brabantse Wal. Natuurmonumenten is trotse beheerder van de Noordpolder van Ossendrecht.De Noordpolder is een 'natte natuurparel' en is onderdeel van het Nationaal Natuur Netwerk, hét bloedvatenstelsel van de Nederlandse natuur. Dankzij dit netwerk kunnen planten en dieren zich makkelijk verplaatsen van het ene naar het andere gebied. Soorten kunnen zich beter verspreiden en voortplanten.Om die natuurverbindingen ook hier te realiseren, ontwikkelt Natuurmonumenten in de Noordpolder vochtige en bloemrijke graslanden. De sloten worden ondieper gemaakt en er worden stuwen in geplaatst.Natuurmonumenten en Waterschap De Brabantse  Delta werken samen om de unieke natuur in de Noordpolder te herstellen. Ook typische poldervogels, zoals de tureluur, hopen we straks hier weer te zien.

3. Knotwilgen

In het verdere vrij open landschap, valt deze knotwilgenrij wel op. Zulke hoge knotten zie je in de Noordpolder veel langs sloten en paden. Vroeger kwamen deze bomen veel meer voor, omdat de takken gebruikt werden voor bijvoorbeeld bezems, stelen en erfafscheidingen. De dikke knotten in de boomstammen, bieden in dit open landschap een rust-, schuil- en nestelplek voor veel vogels, zoals de steenuil en spreeuw.Natuurmonumenten knot de wilgen regelmatig om ze te behouden voor de toekomst. Zouden we de bomen niet jaarlijks onder handen nemen, dan worden de takken zo groot en zwaar dat de boom om kan vallen of inscheuren.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda