Ga direct naar inhoud
Terug

Hardlooproute Ankeveense Plassen

Waar: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Ankeveense Plassen
1 uur 15
11,27 km
  • Trailrunning

Over de route

Deze hardlooproute van ongeveer 11 km voert je door het typisch Hollandse landschap rond Ankeveen. Je loopt door een gebied dat is ontstaan door turfwinning. Al in de middeleeuwen werd hier veen gegraven. Vanaf de legakkers werd het veen afgegraven en te drogen gelegd. Je kunt het legakkerpatroon op veel plaatsen nog goed zien. Vergeet tijdens het lopen niet te genieten van het uitzicht over de plassen, grasland en moerasbos. In dit waterrijke gebied broeden veel vogelsoorten. Als je om je heen kijkt kun je vogels zien als de zwarte stern, purperreiger, rietzanger en kleine karekiet.

De route is niet gemarkeerd. In de onderstaande omschrijvingen bij de routepunten vind je beschreven hoe je de route kunt volgen. Ook vind je er meer informatie over het gebied en de dingen die je tijdens je loop tegenkomt.

Houd er rekening mee dat de route over onverhard terrein loopt met ongelijke bodem. Lopers die de voorkeur hebben voor verharde wegen kunnen deze route beter links laten liggen.

Waar kun je starten

Entree bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
Startpunt

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Toegang tot 17.00
Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek is het beginpunt van je wandeling over de buitenplaatsen.

Wat kom je onderweg tegen?

1. Verlengde Bergse Pad

De route start vanaf het bezoekerscentrum richting de doorgaande weg (Noordereinde). Steek via het zebrapad de weg over en ga naar rechts. Loop langs de weg totdat je aan de linkerkant een brug ziet. Ga de brug over en vervolgens gelijk naar links. Iets verderop (vóór De Drie Dorpen) zie je een klaphek. Ga het hek door en volg het pad door de weilanden. De route voert je nu over het Verlengde Bergse Pad door de Stichts Ankeveense Polder.

2. Petgaten herstellen

In het weiland aan je rechterhand heeft Natuurmonumenten de petgaten opnieuw afgegraven. Uit de petgaten heeft men vroeger het veen gewonnen. In de loop van de tijd waren ze echter dichtgegroeid met moerasbos. Door verdroging en vermesting gaat het aantal soorten dieren en planten in laagveengebieden zorgwekkend achteruit. Ook hier in de Stichts Ankeveense Polder. Door plaggen en herstel van de oorspronkelijke petgaten is het gebied nu open en afwisselender geworden. De petgaten vullen zich met schoon water en de oevers raken begroeid. In het water komen de bijzondere waterplanten van het laagveengebied terug. Daar profiteren libellen en vogels van.Steek aan het einde van het pad de doorgaande weg (Stichts End) over. Je komt nu op het Bergse Pad.

Varen op de Ankeveense Plassen

3. Varen op de plassen

Wil je eens op een andere manier van dit gebied genieten? Van half mei tot half september organiseert Natuurmonumenten vaartochten door dit stille plassengebied. Een vaartocht onder begeleiding van een ervaren gids is dé manier om de bijzondere sfeer in het gebied te ervaren. Kwetterende watervogels, flitsende libellen en waterjuffers, een imposante visarend, fraaie waterlelietapijten en ruisende rietkragen. Reserveren en meer informatie: nm.nl/natuurgebieden/ankeveense-plassen/activiteiten

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

    Let op: op het eerste deel van deze route, het Verlengde Bergse Pad, zijn honden niet toegestaan. Wil je met de hond door dit gebied hardlopen? Start de route dan bij het Bergse Pad. Op een deel van de route mogen de honden los.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda