Ga direct naar inhoud

Met deze tips spot je meer reeën - Leeftijdsklassen

In het Buurserzand is het erg rustig en er wordt niet gejaagd. Reeën laten zich dan ook vaak zien. Wandelaars, fietsers en natuurlijk natuurfotografen kunnen er hun hart ophalen. Maar ook bij de boswachters is de verwondering nog steeds groot. Maar hoe weet je nu wat je ziet? Een bok, geit, jaarling? In tien thema's leggen we je uit hoe je het beste reeën kunt spotten en hoe je ze leert herkennen. Observeer je goed het gedrag en uiterlijk van een ree, dan kun je daar veel uit afleiden. We delen hier de tips en trucs hoe je dat doet.

Ree

Tips en trucs om leeftijd te leren schatten

De leeftijd van een ree kun je schatten en daarbij hebben we verschillende tips en trucs. We kennen vijf leeftijdsklassen en deze zijn gerelateerd aan de sociale ontwikkeling van een ree. Elke leeftijdsklasse laat een sociale ontwikkeling zien, deze kun je herkennen als je oog in oog komt te staan met en ree. Naast zijn sociale gedrag zijn er natuurlijk ook uiterlijk kenmerken. Gebruik zoveel mogelijk gedrags- en lichaamskenmerken om een inschatting te maken. Ga nooit af op een enkel kenmerk. 

Gedrag en leeftijdsklasse

  • Kalf (0 jaar) sociale inprenting, onbevangen, in buurt van de moeder
  • Jaarling (1 jaar) socialisering in de groep
  • Jong (2 tot 4 jaar) ervaring opdoen, verkennend
  • Volwassen (5 tot 8 jaar) dominant gedrag, gericht op voortplanting
  • Oud (9 jaar en ouder) rustig, heimelijk gedrag

Gewicht en leeftijdsklasse

Een ree neemt de eerste jaren fors toe in gewicht. Tussen een reekalf en een jaarling zit al gauw vier kilo verschil. Ook het verschil tussen een jaarling en een jong is ongeveer vier kilo. Rond het derde jaar zijn reeën op hun zwaarst. Het gewicht zegt echter niet altijd iets over de leeftijd van een ree. In rustige, voedselrijke gebieden zijn reeën zwaarder dan in minder rustige, voedselarme gebieden.

Houding en leeftijdsklasse

Als bokken en geiten ouder worden steekt de schouderpartij, de schoft wat uit. De nek en kop hellen iets naar voren. Het ‘laag dragen’ van de kop. Een duidelijke knik in de nek geeft aan dat het een ouder dier is. Ee reebok met gewoon een zware, dikke nek hoeft dus nog niet oud te zijn. Het gaat echt om ‘de knik’.

Gewei en leeftijdsklasse

Het tijdstip waarop een reebok zijn gewei afwerpt verschilt per leeftijd. Jonge reeën werpen laat het gewei af, in november en december. Oudere reeën doen dit al eerder, in oktober. Maar ook hierop zijn weer uitzonderingen. Jaarlingen vegen het gewei eerder dan bokken van twee jaar of ouder. De vorm of opbouw van het gewei zegt niets over de leeftijd van het ree.

ree

Een jaarlingbok

Fotografiehut Buurserzand op hotspot-plekken

Vanaf midden 2022 hebben we een fotografiehut in het Buurserzand staan. We plaatsen de hut daar waar in die periode veel reeën gespot worden. Vanaf deze plek kun je ongestoord reeën spotten. Hier vind je alle informatie en kun je boeken.

Meer informatie over reeën

Weet je nog niet zo goed waar je op moet letten? Met deze mini-cursus in 10 thema's deelt de boswachter de tips met je. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn, het gewei, leeftijd, sporen en gedrag. Op deze pagina vind je informatie.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  • Infocentrum De Wakel