Ga direct naar inhoud
Terug

Boomweideroute Dal van Ruiten A

Waar: Dal van de Ruiten Aa

Dal van Ruiten
1 uur 10
3,5 km

Over de route

Het schilderachtige Dal van Ruiten A, perfect voor een winterse wandeling langs de kronkelende beek De Ruiten A en door betoverende weides omzoomd met hier en daar een houtwal. Ooit gebruikt voor landbouw na de ontginning van de hoogvenen, is het gebied nu een prachtige mix van essen en boomweiden waar Lakenvelders rustig grazen. Maak je winterse wandeling compleet en laat je verwarmen door de gastvrijheid van Gasterij Natuurlijk Smeerling

Waar kun je starten

Lakenvelder koe
Startpunt

Parkeerplaats Gasterij Natuurlijk Smeerling

Wat kom je onderweg tegen?

Gasterij Natuurlijk Smeerling in de sneeuw
Horecapartner smeerling
Snert

1. Gasterij Natuurlijk Smeerling

De start van deze winterse route is op de parkeerplaats. Maar tegenover de parkeerplaats bevindt zich Gasterij Natuurlijk Smeerling. De route eindigt hier ook, maar het is soms ook wel heel erg lekker eerste even wat te drinken of te eten voor het wandelen.

De verkorte route

2. De verkorte route

Sla voor de korte wandelroute hier rechtsaf en volg de ongenummerde paaltjes tot je bij de verharde weg uitkomt. Sla hier rechtsaf, nu zit je weer op 'grote' route.

Metbroekbos

3. Metbroekbos

Lange tijd werden de bomen van het Metbroekbos door de buurtbewoners gebruikt voor van alles en nog wat. Na de novemberstorm van 1972 laat Natuurmonumenten de natuur haar gang gaan in het Metbroekbos. Als een boom sterft blijft hij gewoon staan. Spechten en holenduiven broeden in zo’n dode boom. Als de boom omvalt, zullen mossen, insecten en paddenstoelen het dode hout blijven gebruiken. De insecten trekken weer vogels aan. Kortom: de natuur wordt veel rijker als de dode bomen in het bos achterblijven.

Praktische informatie

  • Gasterij Natuurlijk Smeerling

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda