Ga direct naar inhoud
Terug

Boomweideroute Dal van Ruiten A

Waar: Dal van de Ruiten Aa

Dal van Ruiten
1 uur 10
3,5 km

Over de route

De Ruiten A is een verrassend smalle beek die zich door een parkachtig landschap slingert. Na ontginning van de hoogvenen is het gebied lange tijd voor landbouw in gebruik geweest. Verspreid in het landschap liggen essen en boomweiden waarin Lakenvelders grazen. Deze wandelroute loopt in het Dal van Ruiten A langs de beek De Ruiten A en door prachtige weides omzoomd door hier en daar een houtwal. Voor of na het wandelen, kun je bij Gasterij Natuurlijk Smeerling wat drinken of iets eten. 

Waar kun je starten

Lakenvelder koe
Startpunt

Parkeerplaats Gasterij Natuurlijk Smeerling

Wat kom je onderweg tegen?

Voorhuis Smeerling
Horecapartner smeerling
Broodje_Smeerling

1. Gasterij Natuurlijk Smeerling

Het start- en tevens eindpunt van de route is de Gasterij Natuurlijk Smeerling. Geniet hier van een heerlijk kopje koffie of thee met Groninger arretjescake of een lekker sapje. Tegenover Gasterij Natuurlijk Smeerling bevindt zich de kruidentuin. De kruiden uit deze tuin worden gebruikt als thee of als kruiden op de broodjes. Dit voegt niet alleen heel veel smaak toe, maar zo proef je echt de omgeving. Probeer bijvoorbeeld eens: broodje verrassend gezond.

De verkorte route

2. De verkorte route

Sla voor de korte wandelroute hier rechtsaf en volg de ongenummerde paaltjes tot je bij de verharde weg uitkomt. Sla hier rechtsaf, nu zit je weer op 'grote' route.

Metbroekbos

3. Metbroekbos

Lange tijd werden de bomen van het Metbroekbos door de buurtbewoners gebruikt voor van alles en nog wat. Na de novemberstorm van 1972 laat Natuurmonumenten de natuur haar gang gaan in het Metbroekbos. Als een boom sterft blijft hij gewoon staan. Spechten en holenduiven broeden in zo’n dode boom. Als de boom omvalt, zullen mossen, insecten en paddenstoelen het dode hout blijven gebruiken. De insecten trekken weer vogels aan. Kortom: de natuur wordt veel rijker als de dode bomen in het bos achterblijven.

Praktische informatie

  • Gasterij Natuurlijk Smeerling

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda