Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

De naaktbegijntjes van De Plateaux

  De naaktbegijntjes van De Plateaux

  Waar

  De Plateaux

  Vertrekpunt

  Werkschuur Natuurmonumenten in Bergeijk

  Barrier 15a5571 TV Bergeijk

  Kosten
  Volwassen
  • Normaal€ 8,00
  • Ledenprijs€ 5,00
  Kinderen
  • NormaalGratis
  • LedenprijsGratis
  • Gratis

  Nog plek beschikbaar!

  Activiteit

  De naaktbegijntjes van De Plateaux

  Geniet samen met de gids van de unieke plantengroei op de vloeiweiden in De Plateaux. De rijke verhalen over de weelderige bloeiende naaktbegijntjes, die ook wel Herfsttijloos worden genoemd, zijn de basis voor een zomers bloemenavontuur voor het hele gezin.

  De Herfsttijloos

  De herfsttijloos (in de volksmond ook wel naaktbegijntje) genoemd, bloeit in de vroege herfst. De kleur van de bloem is lila en deze bloemen steken ongeveer 20 cm boven de grond uit. In september liggen de bloemen van de herfsttijloos als een prachtig tapijt in het landschap. De bloemen hebben een krokusachtige vorm en behoren tot de leliefamilie. In de lente komen de bladeren en de vruchten tevoorschijn. De plant bezit een gifstof, colchicine, en wordt daarom door de zoogdieren gemeden. Toch is die gifstof nuttig, want in de geneeskunde wordt deze stof o.a. gebruikt om gewrichtsontstekingen bij jicht te behandelen, en celgroei bij kwaadaardige gezwellen tegen te gaan.

  De excursiegids zal je tijdens de wandeling niet alleen de herfsttijloos tonen, maar ook in gaan op de historie en de werking van het bevloeiingssysteem.

  Van droge heide grond naar vochtige kalkhoudende grond

  Het natuurgebied De Plateaux is een zeer afwisselend natuurgebied. Het gebied ligt op de overgang van de droge zandgronden naar het vochtige beekdal van de Dommel. Het natte gedeelte ligt voornamelijk in Vlaanderen, het droger hoger gelegen gedeelte in Nederland. Om de drogere gronden geschikt te kunnen maken voor hooiwinning zijn er in de 19e eeuw vloeiweiden aangelegd. Via sloten kwam het kalkrijke Maaswater op de vloeiweiden. Door een ingenieus bevloeiingssysteem sijpelde het water tussen het opkomende gras door. De groei van het gras werd hierdoor enorm verbeterd omdat er met het water ook veel kalk en meststoffen werden afgezet. De schrale heidegronden werden zo langzaam vruchtbaar. Op dit moment worden er nog een paar hectare via dit systeem in stand gehouden. Deze arbeidsintensieve methode van bevloeiing heeft  grote voordelen voor de flora in het natuurgebied. Er komen hierdoor bijzondere planten voor die goed gedijen op de kalkhoudende gronden zoals bijvoorbeeld: addertong, poelruit, brede orchis en herfsttijloos.

  logo