Ga direct naar inhoud
Terug

Kanoroute Giethoorn-Geel in De Wieden

Waar: De Wieden

Kanoroute Giethoorn-Geel in De Wieden
3 uur 27
10,35 km

Over de route

Deze route gaat langs een uniek stukje Wiedennatuur, waar je veel bijzondere vogelsoorten kunt spotten. De trekgaten en legakkers onderweg geven je een kijkje in het turfwinningsverleden van dit veelzijdige gebied.

Stap bij het pittoreske Giethoorn in de kano en peddel over grote meren en door kleurrijke sloten. Het letterlijke hoogtepunt van deze tocht is een bezoek aan de uitkijktoren bij 't Eiland. Dit is een uniek stukje Wiedennatuur, waar je veel bijzondere vogelsoorten kunt spotten.

Waar kun je starten

Trekgat De Wieden
Startpunt

Camping De Hof Giethoorn

Wat kom je onderweg tegen?

Bovenwijde
Bovenwijde
Bovenwijde

1. Bovenwijde

De namen van de meren en plassen in deze streek eindigen bijna allemaal op -wijde, zoals Beulakerwijde, Schutsloterwijde en Belterwijde. In Overijssel spreek je ‘wijde’ uit als ‘wiede’. Daarom koos Natuurmonumenten in 1959 de naam De Wieden voor dit natuurgebied.

't Eiland
't Eiland
't Eiland

2. 't Eiland

‘t Eiland is alleen per boot bereikbaar en vormt een uniek stukje Wieden. Door de ontoegankelijkheid, uitgestrektheid en rust vind je hier bijzondere planten en dieren. Je ziet zeldzame moerasvogels zoals de waterral, roerdomp en purperreiger, maar ook de zwarte stern en visarend voelen zich hier thuis.

Uitkijktoren
Uitkijktoren
Uitkijktoren

3. Uitkijktoren

Vanaf een hoogte van maar liefst negen meter heb je een prachtig uitzicht op ‘t Eiland. Deze petgaten zijn in 1999 door Natuurmonumenten gegraven en bruisen inmiddels van het leven. Ze groeien langzaam dicht met planten als krabbenscheer, slangenwortel en riet; dit proces heet verlanding. Hopelijk ontstaat hierbij het zeldzame trilveen, ook wel drijvend land genoemd.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes