Ga direct naar inhoud
Terug

Kanoroute Giethoorn-Rood in De Wieden

Waar: De Wieden

Kanoroute Giethoorn-Rood in De Wieden
3 uur 4
9,22 km

Over de route

Geniet van de roep van weidevogels in De Bramen; op de nabij gelegen picknickplek kun je even bijkomen en genieten van de prachtige natuur om je heen. Onderweg zie je ook de grote gevolgen van het turfsteken. Bij harde wind is de oversteek van de Bovenwijde een ware uitdaging.

Een afwisselende kanoroute door het karakteristieke dorp Giethoorn en langs wuivende rietkragen. Geniet van de roep van weidevogels in De Bramen; op de nabij gelegen picknickplek kun je even bijkomen en de prachtige natuur om je heen opnemen. Onderweg zie je ook de gevolgen van het turfsteken. Bij harde wind is de oversteek van de Bovenwijde een ware uitdaging.

Je kunt kano's huren bij B&B Mol/Groenewegen, Binnenpad 28 en bij restaurant De Kruumte, Kerkweg 48a, beiden in Giethoorn.

Waar kun je starten

Trekgat De Wieden

Wat kom je onderweg tegen?

Giethoorn

1. Giethoorn

Giethoorn telt zo’n 2600 inwoners, maar herbergt in de zomer een veelvoud hiervan aan bezoekers. Het dorp staat bekend om zijn bruggetjes, waterwegen en punters en wordt daarom ook wel ‘Hollands Venetië’ genoemd. Veel van de huizen liggen op eilandjes en zijn alleen via bruggetjes te bereiken, waarvan er meer dan 176 zijn in Giethoorn.

Wuivend riet
Wuivend riet
Wuivend riet

2. Wuivend riet

Het riet in de Kop van Overijssel wordt tot het allerbeste van Europa gerekend. Rietsnijders oogsten het dekriet in de winterperiode, soms onder barre omstandigheden. Het riet wordt gebruikt voor de dakbedekking van woningen, zoals je in De Wieden veel ziet.

Trilveen
Trilveen
Trilveen

3. Trilveen

In oude trekgaten, de overblijfselen van het turfsteken, grijpt de natuur haar kans. Ze groeien langzaam dicht met planten als krabbenscheer en riet en uiteindelijk ontstaat er bos. Een van de tussenstadia in dit ‘verlandingsproces’ heet trilveen. Trilveen is een dunne laag drijvend veen waarop bijzondere planten als schorpioenmos, groenknolorchis, plat blaasjeskruid en draadzegge groeien. De Wieden is een van de weinige natuurgebieden in Nederland waar dit ‘drijvende land’ voorkomt. Natuurmonumenten werkt er daarom hard aan het trilveen te behouden en uit te breiden.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes