Ga direct naar inhoud
Terug

Veenweidepad

Waar: De Wieden

Veenweidepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn
1 uur 19
4 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Een prachtige wandelroute in Nationaal Park Weerribben - Wieden. Je loopt langs weides en plassen vol unieke vogels. De route is in het veld gemarkeerd met rode pijltjes. Het is op bepaalde plekken erg nat. We raden aan om laarzen aan te trekken bij het lopen van dit pad. De route is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Waar kun je starten

Zonsopkomst in de Auken
Startpunt

Parkeerplaats Kierschewijdepad

Wat kom je onderweg tegen?

Wilgenbos
Wilgenbos
Wilgenbos

1. Wilgenbos

Dit wilgenbos is hier spontaan gegroeid. De zaden zijn door de wind aangevoerd. Het hele jaar door zijn hier zangvogels te horen. En al houden wij mensen er niet van, de brandnetels zijn belangrijk voor de atalanta. Deze trekvlinder, die overwintert in Frankrijk, zet zijn eieren erop af.

Blauwgrasland
Blauwgrasland
Blauwgrasland

2. Blauwgrasland

Blauwgrasland is een voedselarm graslandtype dat zijn naam dankt aan de blauwachtig gekleurde grassen die er groeien. Helaas is door intensieve landbouw, gebruik van kunstmest en ontwatering het aantal hectares blauwgrasland flink afgenomen. Daarom probeert Natuurmonumenten er in Nationaal Park Weerribben-Wieden alles aan te doen om dit natuurtype te behouden. Zeldzame planten als parnassia en klokjesgentiaan kunnen niet zonder.

Helder water
Helder water
Helder water

3. Helder water

Helder water is de levensader van Nationaal Park Weerribben-Wieden. De bron van al het leven. Samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta werkt Natuurmonumenten continu aan de verbetering van de waterkwaliteit. Van waterlelie tot snoek. De natuur heeft er baat bij.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes