Poorten Fort bij Abcoude open op Open Monumentendag 2022

Poorten Fort bij Abcoude open op Open Monumentendag 2022

Waar

Fort bij Abcoude

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
 • NormaalGratis
 • LedenprijsGratis
Kinderen
 • NormaalGratis
 • LedenprijsGratis

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Poorten Fort bij Abcoude open op Open Monumentendag 2022

Kom naar Fort bij Abcoude en ontdek de verborgen schoonheid van dit militair erfgoed en de natuur op het forteiland. Tijdens Open Monumentendag, op zondag 11 september van 11:00 tot 16:00 uur, staan de fortengidsen van Natuurmonumenten klaar om je rond te leiden op het oudst gebouwde fort van de Stelling van Amsterdam. Het avontuur begint al op de parkeerplaats: daar vertrekt het trekpontje naar het natuurrijke forteiland.

Verborgen verrassing

Verscholen achter een groene wal ligt de 'bomvrije' kazerne van Fort bij Abcoude. Dit fort is het eerste én het laatste fort van de stelling dat gebouwd is van baksteen. Tijdens de bouw werd de krachtige brisantgranaat uitgevonden, waar baksteen niet tegen bestand was. Voor de oplevering was de kazerne al gedateerd. Ook qua historische beplanting wijkt dit fort af van de andere forten van de waterlinie rondom onze hoofdstad. Kortom: een prachtige vreemde eend in de bijt. 
Kun je voorstellen dat hier tijdens mobilisaties bijna vierhonderd soldaten gelegerd waren? Onder leiding van een ervaren fortengids komt het verhaal van Fort bij Abcoude tot leven. Je bezoekt het kruitmagazijn, ervaart de dikke muren van wel 1,8 meter en loopt door de slaapvertrekken van de soldaten. Je bekijkt een remise en vanaf het uitkijkpunt op het oostelijke 'Oreillon' zie je in de verte Fort bij Nigtevecht liggen. Vanaf deze locatie kun je je zich goed voorstellen dat vroeger vanaf dit punt met kanonnen werd geschoten.


UNESCO Werelderfgoed

Fort bij Abcoude maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Het is een verdedigingsring rondom de hoofdstad en bestaat uit 46 forten, batterijen, dijken en sluizen. Dit ingenieuze systeem met water als bondgenoot is uniek in de wereld. Daarom is deze waterlinie een erfgoed van wereldformaat en staat de Stelling van Amsterdam sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Sinds 2021 vormen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen het werelderfgoed de Hollandse Waterlinies.


Reserveer je gratis ticket

Om ervoor te zorgen dat alle bezoekers met een rondleiding mee kunnen en niet te lang hoeven te wachten, werken we met tijdsloten.

Hoe is het fort te bereiken?

 • Met de auto: Parkeer de auto op de parkeerplaats van Fort bij Abcoude. Deze ligt aan Molenweg 19B, bij Jeu de Boulesclub Abcoude. Volg de bruine borden langs de Molenweg. Vanaf de parkeerplaats vertrekt er een trekpontje naar het fort. 
 • Met de fiets: het is mogelijk om de fiets te parkeren op de parkeerplaats aan Molenweg 19B. Fietsen kunnen ook geparkeerd worden bij de ingang van het fort aan het Gozen Doornpad. Fietsen graag buiten de poort van het fort parkeren.
 • Met het openbaar vervoer: Stap uit op treinstation Abcoude. Je wandelt in circa 20 minuten naar het fort. Volg Spoorlaan in zuidelijke richting (gaat later over in Bijdorplaan) door het centrum van Abcoude. Aan het einde rechts Kerkstraat in. Ga de brug over de Angstel en sla daarna linksaf. De ingang van Fort bij Abcoude vind je na 300 meter links.

Handig om te weten

 • Rondleidingen duren ongeveer 45 minuten.
 • In het fort is het fris, neem daarom een trui, vest of jas mee.
 • Als u lid wordt van Natuurmonumenten tijdens de Open Monumentendag, dan ontvangt u een leuk welkomstkado.
 • Indien mogelijk, kom op de fiets.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo