Erfgoed ontdekken

Winterse rondleiding op Fort bij Abcoude

Winterse rondleiding op Fort bij Abcoude

Waar

Fort bij Abcoude

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 10,00
  • Ledenprijs€ 7,00
Kinderen
  • Normaal€ 5,00
  • Ledenprijs€ 3,50

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Winterse rondleiding op Fort bij Abcoude

Winters fort vol mooie verhalen

Ronddwalen op een winters fort vol mooie verhalen? In de komende wintermaanden kun je met een fortengids op pad om de geschiedenis van Fort bij Abcoude te beleven. Terwijl de vleermuizen en nachtvlinders overwinteren op geheime plekken op het forteiland mag jij, onder leiding van een fortengids, rondkijken in dit imposante bouwwerk van de Stelling van Amsterdam. 

Historische verhalen

Het avontuur begint al op de parkeerplaats! Daar ligt het pontje over de fortgracht, waarmee je naar het stille en mystieke forteiland vaart. Daar aangekomen neemt onze fortengids je mee naar onder meer de kazerne. Hier bezoek je het kruitmagazijn, de lichtgang en de slaapvertrekken. De buitenmuren zijn hier wel 1,8 meter dik! Vanaf het uitzichtpunt op het oostelijke ‘Oreillon’ zie je Fort bij Nigtevecht liggen. Je kunt je goed voorstellen dat soldaten destijds vanaf dit punt de omgeving goed in de gaten hielden.

Stelling van Amsterdam

Fort bij Abcoude behoort tot de Stelling van Amsterdam. Dat deze waterlinie uniek in de wereld is, blijkt wel uit het feit dat de Stelling van Amsterdam Unesco Werelderfgoed is. De lange verdedigingslinie met dijken, sluizen, batterijen en forten loopt als een ring om Amsterdam en beschermde destijds de hoofdstad. Samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinies vormt de stelling sinds 2021 het UNESCO Werelderfgoed ‘De Hollandse Waterlinies’. 

 

 

Handig om te weten

  • Honden mogen niet mee
  • Parkeer de auto op de parkeergelegenheid aan Molenweg 19B (bij de Jeu de Boulesclub). Deze parkeerplaats wordt door borden langs de Molenweg aangegeven. De fortengids wacht u op bij het pontje, waarmee u vanaf de parkeerplaats naar het fort gaat.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo