Ga direct naar inhoud

Open Monumentendag op Fort bij Nigtevecht

Open Monumentendag op Fort bij Nigtevecht

Waar

Fort bij Nigtevecht

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Kinderen t/m 12 jaar
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Activiteit

Open Monumentendag op Fort bij Nigtevecht

Bezoek Fort bij Nigtevecht op Open Monumentendag

Hoe werkt een waterlinie en welke waterwerken heb je daarbij voor nodig? Hoe vuur je een kanon af? Hoe was het leven voor gemobiliseerde soldaten en officieren op forten in de Stelling van Amsterdam? De antwoorden krijg je vanaf 15 september op Fort bij Nigtevecht. Dan opent Natuurmonumenten een multimediale en interactieve expositie in de keelkazemat van het fort. 
Kom en ontdek de verborgen schoonheid van dit militair erfgoed en het linielandschap. 

‘Keelkazemat-experience'

Vanaf 15 september is er van alles te doen in de keelkazemat van Fort bij Nigtevecht. Luister naar een gesprek tussen twee militairen, die tijdens WOI gelegerd waren in het fort, en leer meer over het leven op het fort. Of ontdek hoe een kanon werkt en vuur ‘m zelf af via een interactief scherm. Vlieg boven het fort en ontdek alle (water)werken die nodig zijn om land onder water te zetten en water als wapen te gebruiken. De Keelkazemat-experience is mogelijk gemaakt door Provincie Utrecht en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en ontworpen door Studio Harm Hasenaar.

Rondleiding

Samen met onze fortengids bezoek je onder meer de kazerne, de hefkoepels en de keelkazemat. Het fort komt tot leven door de boeiende verhalen van de fortengids. 

Herbestemming

Wandelend door het fort zul je zien dat het fort een nieuwe bestemming heeft gekregen en dat de werkzaamheden met respect voor de cultuurhistorie zijn uitgevoerd. Laat je verrassen door het hedendaags gebruik waarbij al het oude nog volledig intact en zichtbaar is.

Stelling van Amsterdam

Fort bij Nigtevecht hoort bij de Stelling van Amsterdam. Deze lange verdedigingslinie met dijken, sluizen, batterijen en forten loopt als een ring om Amsterdam en beschermde destijds de hoofdstad. Dat deze waterlinie uniek in de wereld is, blijkt wel uit het feit dat de Stelling van Amsterdam, samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies vormt. 

 

  • Je boekt voor een tijdslot. Per tijdslot van een half uur vertrekken er twee rondleidingen, een kwartier na elkaar. Het kan zijn dat je bij aankomst nog even moet wachten voor de rondleiding.
  • Omdat er op het fort slechts beperkte parkeergelegenheid is, adviseren we je om langs de Kanaaldijk-West te parkeren. Op deze locatie zullen we via bebording parkeeraanwijzingen geven.
  • Op Fort bij Nigtevecht is horeca aanwezig.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid