Ga direct naar inhoud

Heimansdag bij de Volmolen

Heimansdag bij de Volmolen

Waar

Geuldal

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Kinderen t/m 12 jaar
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Activiteit

Heimansdag bij de Volmolen

Mr. Geuldal

Eli Heimans (1861 - 1914) wist in zijn tijd iedereen elders in het land duidelijk te maken hoe bijzonder het Geuldal tussen de Belgische grens en Mechelen was. Als zeer betrokken en ervaren natuurliefhebber trof hij zeldzame planten, landschapselementen en archeologische relicten aan. Hij wist als geen ander te beschrijven hoe het landschap, de natuur en de mens op een zeldzame manier hier bij elkaar hoorden. Dat beschreef hij uitgebreid in zijn boekje "Uit ons Krijtland, 1911). Het is niet voor niks dat de Heimansgroeve  en het Heimansreservaat naar hem vernoemd zijn. 

Activiteitenprogramma

Tijdens deze gratis toegankelijke publieksdag zetten de vrijwilige molenaars en molengidsen van Natuurmonumenten de deuren van de Volmolen weer wagenwijd voor iedereen open. Verder organiseert zij samen met o.a. de Stichting Heemkunde "Uit ons Krijtland" Epen en het IVN diverse activiteiten als eerbetoon aan Heimans. In de Volmolen richt de Heemkunde-stichting een mooie expositie in over het leven en de werken van Eli Heimans en over de historie van de Volmolen. Gidsen van Natuurmonumenten en het IVN organiseren Heimans-wandelingen in de omgeving. In de voetsporen van Heimans zullen de unieke flora, de geologie en de cultuurhistorie van het landschap hun aandacht krijgen. Op het binnenerf treft u diverse ambachtelijke standhouders aan die als smid, wolbewerkster, kruidendeskundige hun kennis en kunde aan u willen toelichten. 

Volmolen in volle glorie

Op deze dag kunt u ook kennis nemen van de vernieuwde inrichting van de Volmolen. De silo's en de toevoer van graan voor het malen zijn aangepast en er is een zogenaamde vollenbank gereconstueerd! Dat is uniek voor Nederlandse begrippen. Hiermee kunnen we het verdwenen ambacht van het zogenaamde vollen van wollen weefsel opnieuw tonen en uitleggen. De molengidsen en de molenaars staan klaar om u gastvrij te ontvangen en rond te leiden. Op de bovenetage ziet u behalve de eerder genoemde Heimans-expositie ook onze plannen voor de verdere herinrichting met een nieuwe vaste expositie over de Volmolen , het landschap en de klimaatbuffer Geuldal.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid