Ga direct naar inhoud
Wandelen

Heimansdag bij de Volmolen

Heimansdag bij de Volmolen

Waar

Geuldal

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Kinderen t/m 12 jaar
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Activiteit

Heimansdag bij de Volmolen

Mr. Geuldal

Eli Heimans (1861 - 1914) wist in zijn tijd iedereen elders in het land duidelijk te maken hoe bijzonder het Geuldal tussen de Belgische grens en Mechelen was. Als zeer betrokken en ervaren natuurliefhebber trof hij zeldzame planten, landschapselementen en archeologische relicten aan. Hij wist als geen ander te beschrijven hoe het landschap, de natuur en de mens op een zeldzame manier hier bij elkaar hoorden. Dat beschreef hij uitgebreid in zijn boekje "Uit ons Krijtland, 1911). Het is niet voor niks dat de Heimansgroeve en het Heimansreservaat naar hem vernoemd zijn. 

Activiteitenprogramma voor iedereen

Tijdens deze gratis toegankelijke publieksdag zetten de vrijwillige molenaars en molengidsen van Natuurmonumenten de deuren van de Volmolen weer wagenwijd voor iedereen open. Verder organiseert zij samen met o.a. de Stichting Heemkunde "Uit ons Krijtland" Epen en IVN Natuureducatie  diverse activiteiten als eerbetoon aan Heimans. 

In de Volmolen richt de Heemkunde-stichting een mooie expositie in over het leven en de werken van Eli Heimans en over de historie van de Volmolen. Gidsen van Natuurmonumenten en het IVN Natuureducatie organiseren Heimans-wandelingen in de omgeving. Ook kun je een kijkje nemen op de ambachtelijke markt op het binnenerf, waar verschillende lokale ambachtslieden hun producten hebben uitgestald. 

Zie verderop in de tekst het volledige programma.

Volmolen in volle glorie

Op deze dag kun je ook de vernieuwde inrichting van de Volmolen bewonderen. De silo's en de toevoer van graan voor het malen zijn aangepast en er is een zogenaamde vollenbank op ambachtelijke wijze gereconstrueerd! Dat is uniek voor Nederlandse begrippen. Hiermee kunnen we het verdwenen ambacht van het zogenaamde vollen van wollen weefsel opnieuw tonen en uitleggen. De molengidsen en de molenaars staan klaar om u gastvrij te ontvangen en rond te leiden.

Het dagprogramma
  • 10.00u: Verzamelen en vertrek landschapsexcursie "Pareltjes van het Geuldal" door gidsen van IVN Natuureducatie en Natuurmonumenten. Meer info en vooraf aanmelden via deze weblink.
  • 10.00u: Verzamelen en vertrek landschapsexcursie "De bijzondere flora en fauna in het Geuldal" door gidsen van IVN Natuureducatie en Natuurmonumenten. Meer info en vooraf aanmelden via deze weblink.
  • 11.00u: Openstelling publieksmarkt op het binnenerf met diverse standhouders (zie hiervoor) en start van begeleide rondleidingen in de Volmolen door de molengidsen.
  • 11.15u: Opening van de expositie over het leven en werk van Eli Heimans door de Heemkundevereniging " Uit ons Krijtland" 
  • 11.30u: Publieke ingebruikname van de gereconstrueerde vollenbank.
  • 11.45u: Verzamelen en vertrek plantenexcursie "Wilde (eetbare) planten" door Anne van der Linden van Kruidenproeverij LindenGroen. Meer info en vooraf aanmelden via deze weblink.
  • 13.00u: Verzamelen en vertrek landschapsexcursie "Een tijdreis met behulp van een vleugje geologie" door gidsen van IVN Natuureducatie en Natuurmonumenten. Meer info en vooraf aanmelden via deze weblink.
  • 13.30u: Verzamelen en vertrek landschapsexcursie "Het Geuldal, mooi en heel divers" door gidsen van IVN Natuureducatie en Natuurmonumenten. Meer info en vooraf aanmelden via deze weblink.
  • 16.00u: Einde van de activiteiten in en rond de Volmolen.

Deelname aan al deze activiteiten is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. 

Extra informatie

Bij de excursies is vooraf aanmelden om organisatorische redenen verplicht. Zie de aparte weblinks per excursie in de agenda 

Houd bij de gebiedsexcursies rekening met het glooiende terrein en de soms wat lastige begaanbaarheid van de veldpaadjes. Gebruik stevige schoenen en geschikte kleding. 

De landschapsexcursie "Een tijdreis met behulp van een vleugje geologie" is een langere gebiedswandeling (9 kilometer) en is dus een zg. "doorstapwandeling". Vooral geschikt voor de meer geoefende wandelaar. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid