Ga direct naar inhoud

Open Monumentendag bij De Volmolen

Open Monumentendag bij De Volmolen

Waar

Geuldal

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Kinderen t/m 12 jaar
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Activiteit

Open Monumentendag bij De Volmolen

Het bekendste gebouw in het Geuldal is waarschijnlijk de Volmolen bij Epen. Er zijn op de Open Monumentendag op zaterdag 14 september van 11.00 tot 16.00 uur molenaars, molengidsen, excursieleiders en vrijwillige boswachters actief om al jouw vragen te beantwoorden. 

Over de Volmolen

Het bekendste gebouw in het Geuldal is waarschijnlijk de Volmolen bij Epen. De molen was een onderdeel van de Vaalser lakenindustrie. Door de ligging van de molen aan de Geul was er veel water beschikbaar om te kunnen vollen, het vervilten van wol. Vollen verbetert de kwaliteit van geweven wollen stof. Dit jaar heeft Natuurmonumenten het proces van het vollen hersteld door een vollenbank te plaatsen. Je kunt dus echt beleven hoe dit proces vroeger verliep. 

Rond 1870 is de Volmolen omgebouwd tot graanmolen. De Volmolen heeft vanaf toen tientallen jaren gefungeerd als "meelfabriek". Naast het proces van het vollen demonstreren de vrijwillige molenaars tegenwoordig ook op kleine schaal het ambacht met het malen van graan. Deze processen verliepen vroeger natuurlijk nooit tegelijktijdig, maar laten wel beide een belangrijk deel uit de historie van de molen zien. 

Open Monumentendag

Op zaterdag 14 september zijn de molenaars en vrijwilligers aanwezig om je alles te vertellen over de geschiedenis van de Volmolen en haar rol in het Geuldal. Ook is er bovenin de molen een expositie te zien over Eli Heimans, samengesteld door de Stichting Heemkunde "Uit ons Krijtland" Epen. De Heemkunde-stichting laat in deze mooie expositie meer zien over het leven en de werken van Eli Heimans en over de historie van de Volmolen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid