Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute landgoed Haarzuilens, vlak bij Utrecht

Waar: Landgoed Haarzuilens

Fietsroute landgoed Haarzuilens, vlak bij Utrecht
1 uur 3
12,6 km

  Over de route

  Ontdek tijdens deze fietstocht de rijke cultuurhistorie en de prachtige natuur van landgoed Haarzuilens. Midden in de Randstad kun je nog steeds volop van de natuur genieten. Aan de rand van de stad Utrecht ligt het prachtige landgoed Haarzuilens waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen.

  Je fietst door een gebied waar zo'n duizend jaar geleden het veenmoeras werd ontgonnen. De weilanden worden sinds eeuwen begraasd en gehooid. De hoger gelegen rivierafzettingen (stroomruggen) zijn met fruitbomen beplant. Dit landschap is cultuurhistorisch en archeologisch zeer waardevol.

  Landgoed Haarzuilens is ruim 600 jaar oud en bestaat uit Kasteel de Haar met bijbehorende landerijen. Je vindt op het landgoed ook een historische eendenkooi en boomgaard. Tijdens deze fietstocht ontdek je de rijke cultuurhistorie van het gebied. Op diverse plekken kun je een korte wandeling maken.

  Waar kun je starten

  Hoeve Wielrevelt
  Hoeve Wielrevelt is het ideale vertrekpunt om landgoed Haarzuilens te ontdekken. Je kunt hier je wandelroute starten, een kop koffie drinken, op het erf rondlopen of geuren opsnuiven in de moestuin.

  Wat kom je onderweg tegen?

  1. 't Natte Laand

  Langs het fietspad liggen kleurrijke hooilanden. In het voorjaar bloeien hier gele dotterbloemen, roze koekoeksbloemen en gele ratelaar. Als je ze van dichtbij wilt bekijken kun je het waterspeelpad ’t Natte Laand volgen. Dat is een avontuurlijke wandelroute voor het het hele gezin dwars door de bloemrijke weilanden van het Wielrevelt. Onderweg steek je slootjes over met een trekpontje, wiebelplanken en stapstenen. Aan de andere kant van het fietspad ligt de Haarrijnseplas. In de winter zitten hier veel eenden, zoals smienten.Aan het einde van het fietspad sla je linksaf.

  Eendenkooi
  Eendenkooi
  Eendenkooi

  2. Eendenkooi

  Het bosje in de verte is niet zomaar een bosje, het is een eeuwenoude eendenkooi. Op de waterplas in dit bos werden vroeger eenden gelokt en gevangen voor consumptie. De plas is omgeven door karakteristiek hakhout met oude knotbomen. Natuurmonumenten heeft de afgelopen hard gewerkt aan het herstel van dit monument uit de 17e eeuw. Een groep vrijwilligers onderhoudt de eendenkooi. Met de boswachter kun je de kooi bezoeken. Kijk voor alle data en meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/haarzuilensGa bij de splitsing linksaf en volg het pad. Je komt uit bij de Ockhuizerweg. Ga daar rechtsaf.

  Boomgaard De Boswachter
  Boomgaard De Boswachter
  Boomgaard De Boswachter

  3. Boomgaard De Boswachter

  Je staat nu bij de ingang naar de boomgaard van Haarzuilens. Vroeger lag hier ook een boomgaard, die de bewoners van het kasteel voorzag van fruit. Natuurmonumenten geeft de oude fruitrassen weer een kans op deze besloten plek. Er groeien kersen, pruimen, appels en peren. Je kunt hier een korte wandeling maken of picknicken onder de bomen. Voor kinderen is er de fruitroute met spelletjes en weetjes over fruit. Volg de Ockhuizerweg, die even later een bocht naar rechts maakt. Daarna ga je linksaf de Polderweg in.

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda