Terug

Fietsroute landgoed Haarzuilens, vlak bij Utrecht

Waar: Landgoed Haarzuilens

Fietsroute landgoed Haarzuilens, vlak bij Utrecht
1 uur 3
12.6 km

  Over de route

  Ontdek tijdens deze fietstocht de rijke cultuurhistorie en de prachtige natuur van landgoed Haarzuilens.

  Midden in de Randstad kun je nog steeds volop van de natuur genieten. Aan de rand van de stad Utrecht ligt het prachtige landgoed Haarzuilens waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen.

  Je fietst door een gebied waar zo'n duizend jaar geleden het veenmoeras werd ontgonnen. De weilanden worden sinds eeuwen begraasd en gehooid. De hoger gelegen rivierafzettingen (stroomruggen) zijn met fruitbomen beplant. Dit landschap is cultuurhistorisch en archeologisch zeer waardevol.

  Landgoed Haarzuilens is ruim 600 jaar oud en bestaat uit Kasteel de Haar met bijbehorende landerijen. Je vindt op het landgoed ook een historische eendenkooi en boomgaard. Tijdens deze fietstocht ontdek je de rijke cultuurhistorie van het gebied. Op diverse plekken kun je een korte wandeling maken.

  Waar kun je starten

  Haarzuilens haas
  Landgoed Haarzuilens: de natuur is dichterbij dan je denkt! Even naar buiten en de drukke stad achter je laten. Op fietsafstand van Utrecht wandel en fiets je langs bloemrijke weides, kleurrijke akkers en boerenslootjes. Hazen springen door de velden. Tussen de bomen door zie je de torens van kasteel de Haar verschijnen. Een landgoed om van te genieten!

   Wat kom je onderweg tegen?

   1. 't Natte Laand

   Langs het fietspad liggen kleurrijke hooilanden. In het voorjaar bloeien hier gele dotterbloemen, roze koekoeksbloemen en gele ratelaar. Als je ze van dichtbij wilt bekijken kun je het waterspeelpad ’t Natte Laand volgen. Dat is een avontuurlijke wandelroute voor het het hele gezin dwars door de bloemrijke weilanden van het Wielrevelt. Onderweg steek je slootjes over met een trekpontje, wiebelplanken en stapstenen. Aan de andere kant van het fietspad ligt de Haarrijnseplas. In de winter zitten hier veel eenden, zoals smienten.Aan het einde van het fietspad sla je linksaf.

   Eendenkooi
   Eendenkooi
   Eendenkooi

   2. Eendenkooi

   Het bosje in de verte is niet zomaar een bosje, het is een eeuwenoude eendenkooi. Op de waterplas in dit bos werden vroeger eenden gelokt en gevangen voor consumptie. De plas is omgeven door karakteristiek hakhout met oude knotbomen. Natuurmonumenten heeft de afgelopen hard gewerkt aan het herstel van dit monument uit de 17e eeuw. Een groep vrijwilligers onderhoudt de eendenkooi. Met de boswachter kun je de kooi bezoeken. Kijk voor alle data en meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/haarzuilensGa bij de splitsing linksaf en volg het pad. Je komt uit bij de Ockhuizerweg. Ga daar rechtsaf.

   Boomgaard De Boswachter
   Boomgaard De Boswachter
   Boomgaard De Boswachter

   3. Boomgaard De Boswachter

   Je staat nu bij de ingang naar de boomgaard van Haarzuilens. Vroeger lag hier ook een boomgaard, die de bewoners van het kasteel voorzag van fruit. Natuurmonumenten geeft de oude fruitrassen weer een kans op deze besloten plek. Er groeien kersen, pruimen, appels en peren. Je kunt hier een korte wandeling maken of picknicken onder de bomen. Voor kinderen is er de fruitroute met spelletjes en weetjes over fruit. Volg de Ockhuizerweg, die even later een bocht naar rechts maakt. Daarna ga je linksaf de Polderweg in.

   Meer routes in de buurt

   Historisch Pad op landgoed Haarzuilens

   Historisch Pad op landgoed Haarzuilens

   De hazen van Haarzuilens

   Fietsroute langs de hazen van Haarzuilens

   Koeien op landgoed Haarzuilens

   Wandelroute Landgoed Haarzuilens

   Activiteiten in de buurt

   OERRR Vogelhuisjes timmeren
   Nog 15 plekken beschikbaar!
   Op pad met kinderen

   OERRR vogelhuisje timmeren op landgoed Haarzuilens

   • zo 6 feb, 13:00
   • Landgoed Haarzuilens
   logo

   Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.